Šta pokloniti djeci za Svetog Nikolu?

December 3, 2023, 8:04 am

Bliže se praznici, pa tako i Sveti Nikola, omiljeni dječji praznik, kada ih u čizmicama dočekuju pokloni.

Darovanje za Svetog Nikolu bi trebalo da označava male znake pažnje, pa se tako mnogi odluče da natrpaju čizmicu slatkišima. Ali, ako ste u potrazi za nekom drugom vrstom poklona, u nastavku možete pročitati nekoliko simpatičnih ideja.

Kako je nastao običaj darivanja za Svetog Nikolu?

Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca, trgovaca, ribara, djece i putnika. Budući da je bio veoma skroman, Sveti Nikola nije želio da ljudi kojima je pomagao znaju za njega, pa im je novac ostavljao u odjevne predmete. Zato je ovaj svetac posvećen dobročinstvu, poklanjanju, ljubavi prema bližnjima i Bogu. Otuda i običaj da se djeci ostavljaju pokloni u čarapi ili čizmi/cipeli. Nekada su ti pokloni bili suvo grožđe, suve šljive, jabuke, bombone i slično, a danas su to razni slatkiši, ali i mnogo skuplje stvari. Djeca su praznik Svetog Nikole oduvijek dočekivala s veseljem, a nije ni čudno jer bi ih nakon buđenja dočekivala puna čarapa/čizma poklona. Radost koju djeca osjećaju teško je opisati, pa je nastavljeno njegovanje ove tradicije, jer nema ničeg ljepšeg od darivanja bližnjih, posebno za vrijeme praznika.

Slatkiši

Za početak, kao što smo već pomenuli, ono za šta biste se prvo odlučili da ostavite u čizmici jesu slatkiši, jer je to ono čemu se klinci uvijek obraduju. Čokoladne figurice koje simbolizuju ovaj praznik su uvijek poželjne, a dobro je ubaciti i poneki omiljeni dječji slatkiš.

Slikovnica i knjige

Savjet je da iskoristite svaku priliku da uvedete navike čitanja kod djeteta, jer je to neizmjerno važno za njegov razvoj. Na tržištu postoje slikovnice primjerene djeci od najranije dobi, a za one malo starije možete potražiti i popularne naslove u knjižarama.

Sportska oprema

Male fudbalere, plesačice, karatiste, plivače i druge sportiste sigurno ćete razveseliti nekim novim dijelom sportske opreme, bilo da je riječ o novoj boci za vodu, kopačkama ili torbi za trening i sl. Opšte je poznato da bavljenje sportom uvijek iziskuje nova ulaganja, pa je praznik Svetog Nikole odlična prilika da obradujete mališane ovakvim poklonom.

Ulaznice za zajedničku aktivnost

Kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom najveća je potreba skoro svih porodica koje žive u vremenu u kojem je izrazito teško pronaći slobodno vrijeme pored svih obaveza. Ako vas je dijete nekad pitalo kada ćete ga odvesti u kino, na klizanje, predstavu, neku utakmicu i sl., i ako je to nešto što odgađate, tada je ideja za poklon riješena. Ubacite u čizmicu omiljenu djetetovu čokoladicu i ulaznice koje su garancija za porodično druženje.

Kreativni set

Iako smo nekada sami stvarali kreativne setove pomoću kolaž-papira, ljepila i makaza, svjesni smo da su ta vremena prošla. Mališani danas vole više izazova, figurica, materijala, oblika i brojnih sitnica uz koje će nešto kreirati i stvarati. Na tržištu je dostupan bezbroj kreativnih setova za djevojčice i dječake različite dobi, pa ako želite podsticati interese djeteta, maštu i kreativnost, ovakav poklon za Svetog Nikolu mogao bi biti pun pogodak.

Oprema za gejmere

Neko više voli sport, neko drugi igrice, pa ako imate gejmera u kući, onda istražite šta bi bio odličan poklon za ovaj praznik. Nova konzola, slušalice, tastatura ili volan samo su dio gejming opreme koja će oduševiti svakog zaljubljenika u video-igre. Uz tu opremu možete još jedanput popisati pravila o vremenskom ograničenju igranja igrica i ubaciti ih u čizmicu.

Asesoari

Postoji li žena ili djevojčica koja ima dovoljno torbi? Teško pitanje, ali vjerovatno ne postoji. Upravo zbog toga možete razveseliti svoju princezu nekom šarenom ili u boji koju voli dječjom torbicom, a ako ih već ima previše, dogovorite se da jednu pokloni prijateljici. To i jeste smisao praznika Svetog Nikole – dobiti poklon, ali i dijeliti ih s drugima.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *