Šta mladi misle o životu u Srpskoj

January 31, 2023, 6:50 am

Omladina u Srpskoj smatra da politička pripadnost ima dominantan uticaj na dobijanje posla u našoj zemlji, a na drugom mjestu su poznanstva.

Navodi se to u anketnom istraživanju stavova mladih, uzrasta od 14 do 34 godine, kao dijelu zvaničnog dokumenta Omladinske politike Srpske. Tokom 2021. godine ispitano je blizu 2.000 mladih iz 34 opštine u Srpskoj.

S obzirom da je slično istraživanje rađeno 2015. godine, rezultati su uporedivi, pa nešto više mladih sada misli da je moguće da imaju svoj stan u Srpskoj i u većoj mjeri smatraju da je moguće da ovdje ostvare porodicu.

A kao glavne razloge za odlazak u inostranstvo omladina navodi poboljšanje životnog standarda i zaposlenje. Za njih dobar posao znači sigurno radno mjesto, kreativno, sa dobrom platom, ali i dosta slobodnog vremena, te sa prilikama za profesionalno usavršavanje.

Pozitivnim bi se svakako moglo ocijeniti to da je procenat onih koji žele da se presele u druge države nešto manji nego prije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, Stevo Pucar, pojašnjava da je ranije veliki problem bila nezaposlenost, a sada je to nepronalazak posla koji odgovara kvalifikacijama mladih.

– Oko 73 odsto mladih smatra da sa kvalifikacijom koju imaju ne mogu naći adekvatan posao u BiH. To je zabrinjavajuća činjenica i za obrazovni sistem i za privredu – rekao je Pucar za RTRS, dodavši da mladima treba obezbijediti zanimanja i radna mjesta gdje imaju mogućnost da zarade veće plate.

Što se tiče obrazovanja u Srpskoj, istraživanje je pokazalo da je ujednačen broj mladih koji su zadovoljni i nisu zadovoljni po tom pitanju, a značajan je i broj neodlučnih.

OMLADINSKA POLITIKA

Omladinskom politikom Srpske od 2023. do 2027. godine, koju je usvojila Vlada RS na posljednjoj sednici, definisana su četiri strateška cilja, te tri strateška projekta, a za realizaciju strategije planirano je 266,3 miliona KM.

Ključni strateški projekti su: uspostavljanje resursnog centra za mlade, program podrške mladim preduzetnicima „Startap Srpska“ i uspostavljanje prvog naučnotehnološkog parka, saopšteno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *