Šta donosi Protokol za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja u Srpskoj

April 1, 2024, 12:42 pm

Republika Srpska ima nultu toleranciju na nasilje, zbog čega institucije kontinuirano unapređuju sistem sprečavanja pojave nasilja među mladima, jer je cilj da djeca budu sigurna i bezbjedna, istaknuto je danas na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Protokol definiše pojam, oblike i specifične vrste nasilja, ali i obaveze nadležnih institucija, organa starateljstva, zdravstvenih ustanova, policije, kao i postupanje prilikom obavještavanja medija o ovim slučajevima.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova da preduzimaju mjere zaštite prava djeteta, a protokolom su definisani postupci zaposlenih u slučaju saznanja, prijave ili sumnje da je dijete žrtva nasilja ili zanemarivanja, vršnjačkog nasilja ili u slučaju agresije usmjerene ka sebi.

“Protokolom su definisane i obaveze organa starateljstva, zdravstvenih ustanova, policije, te postupanje prilikom obavještavanja medija i javnosti o djeci koja su žrtve nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja”, rekla je Stojičićeva, prenosi Srna.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan istakao je da je u ovakvim slučajevima veoma bitno da se reaguje odmah, te naglasio da, ukoliko bude utvrđeno da je riječ o krivičnom djelu ili prekršaju, bude pozvan jedan od 152 policajca koji raspolažu posebnim znanjima o djeci i maloljetnicima u krivičnim stvarima i prekršajima.

On je naveo da je od prošle godine aktuelan poseban plan aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije koji, imeđu ostalog, predviđa školskog policajca kojih je u Republici Srpskoj 150, a izvršena je i kontrola 23 streljačka kluba, kao i pojačano praćenje društvenih mreža.

“Posebnu pažnju smo posvetili nadzoru i kontroli držanja oružja. Izvršili smo 1.567 preventivnih upozoravajućih kontrola kod građana i našli smo 150 slučajeva kršenja”, naveo je Karan.

On je dodao da je prošle godine u Srpskoj evidentiran 61 slučaj vršnjačkog nasilja, od kojih je dominantan bio oblik fizičkog nasilja, dok je 2018. godine bilo 34 slučaja vršnjačkog nasilja.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da pravo na život i razvoj osnovno ljudsko pravo i da su svi na zadatku da bude zaštićeno psihičko i fizičko zdravlje svakog djeteta.

“Zadatak Ministarstva je da prikuplja i objedinjuje podatke i o tome obavještava Vladu. Multisektorski pristup pokazuje najviše efekta s ciljem prevencije nasilja”, istakla je Čabrićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da protokol realizuje društvo u cjelini, a ne samo njegovi potpisnici.

“Ovo je zajednička odgovornost svih nas. Mi smo tu da damo sistemski odgovor na bilo kakav slučaj nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”, rekao je Šeranić i ukazao na ulogu medija u izvještavanju ove problematike, odnosno da se upoznaju sa preporukama iz protokola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture pripremili su protokol s ciljem unapređenja i jačanja međusobne saradnje u zaštiti djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i koordinisanog odgovora na sprečavanje nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *