Srpska u Parlamentu BiH tražila prestanak važenje zakona o Sudu BiH – nema podrške poslanika! (VIDEO)

November 20, 2023, 6:35 pm

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić tražio je prestanak važenja zakona o Tužilaštvu i Sudu BiH i to po hitnom postupku. Ova inicjativa nije usvojena, a Kojić je najavio će se zakon u ovakvom tekstu naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. Konsenzusa nema ni oko Prijedloga zakona o uspostavljanju  vrhovnog sudu BiH, čiji je predlagač Denis Zvizdić.

Poslanik SNSD-a Milorad  Kojić  pojašnjava da su sporni zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH doneseni nametnutim odlukama visokih predstavnika.

S obzirom da inicijativa SNSD-a  o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu nije usvojena, Kojić najavljuje da će se ovi zakoni  naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ja već sada mogu da kažem i da pozovem svoje kolege u Narodnoj skupštini Republike Srpske da u ovakvom tekstu usvoje zakon u Narodnoj skupštini”, kaže Kojić.

Iz SDA kažu neće dozvoliti da Kojić i njegove kolege dovedu u pitanje sprovdeden reforme u sklopu pravosudnog sistema.

“Mi smo glasali za hitni postupak ta dva zakona kako bismo ga hitno oborili danas na glasanju, i da te zakone što prije maknemo iz procedure”, kaže poslanik SDA u PD PS BiH Šerif Špago.

Jasno je bilo da prijedlozi Zakona SNSD-a neće dobiti podršku u Parlamentu, a ovakvi prijedlozi dodatno otežavaju političku situaciju kako u BiH tako i u koaliciji, kaže poslanik HDZ-a u PD PS Predrag Kožul.

Podrške nema ni od srpskih opozicionih stranaka u Parlamentu BiH. Iz Kluba za Pravdu i red inicijativu za prestanak važenja ovih zakona povezukju sa suđenjem predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zakazanom za 22. novembar.

“U tom momentu kada se glasalo za ove zakone, SDS i sve opozicione partije napustile su salu, jedino je SNSD ostao. Sad nakon 20 godina kažu izvinite pogriješili smo. To je stvarno neozbiljno. Sad odjednom, čim je taj sud dodirnuo Milorada Dodika treba sve poništavati”, kaže poslanik Kluba za pravdu i red Nenad Grković.

Kamen spoticanja među bosanskohercegovačkim parlamentarcima je i Prijedlog zakona o Vrhovnom Sudu BiH.

Denis Zvizdić koji je i predlagač ovog zakona kaže osnivanjem Vrhovnog suda BiH sa sjedištem u Sarajevu piramida BiH pravosuđa bila bi završena. S druge strane, iz SNSD-a kažu riječ je o neustavnom zakonu koji neće dobiti podršku iz Srpske.

Na današnejm zasijedanju Parlamenta BiH usvojena je  inicijativa poslanika Nihada Omerovića i Safeta Keše, da Savjet ministara izdvoji 1.000.000 KM pomoći Palestini.

TVK3

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *