Srpska neće u NATO, ali mu je svakog dana sve bliža

May 27, 2023, 7:36 am

Put BiH u NATO čvrsto je trasiran, bez obzira šta o tome govorili pojedini domaći političari zbog svojih dnevnopolitičkih interesa ili “viših” nacionalnih ciljeva.

Ovo za Srpskainfo tvrdi vojnopolitički analitičar Đuro Kozar, komentarišući posljednje poteze i odluke Savjeta ministara BiH, kao i izjave najviših zvaničnika Republike Srpske koji i dalje, bez obzira na postojeće odluke zajedničkih institucija BiH u kojima sjede i njihovi predstavnici, tvrde da BiH nikad neće biti dijelom NATO pakta.

Iako vlasti Srpske ne propuštaju nijednu priliku da istaknu kako BiH, navodno, bez njihovog znanja i odobrenja neće ući u vojni savez zapadnoevropskih država i SAD, posebno u svjetlu aktuelnih tragičnih događaja u Ukrajini, posljednje odluke Savjeta ministara BiH, u kojem sjede i srpski predstavnici, ukazuju na, najblaže rečeno, očiglednu neprincipijelnost u stavovima.

Nabavka američkih helikoptera

Dok čelnici Republike Srpske i dalje tvrde kako je BiH vojno neutralna, te da nema namjeru da se dalje približava NATO, Savjet ministara BiH, u kojem aktivno sudjeluju ministri upravo iz reda stranaka iz Republike Srpske koje su deklarativno protiv NATO, usvaja potpuno suprotne odluke.

Tako je, na primjer, 11. maja ove godine na sjednici Savjeta ministara BiH jednoglasno prošao prijedlog odluke o ubrzanom sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, a kojim se, između ostalog, kao “izuzetno važno” ističe to da se u narednom periodu “očekuje povećanje broja, posebno multilateralnih konvencija kojima se pristupa u procesu približavanja EU i jačanju saradnje s NATO”.

Istog dana, Savjet ministara BiH jednoglasno je podržao i projekat Ministarstva odbrane o nabavci novih američkih helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH, kao i finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojnoevidencijske specijalnosti vazduhoplovstvo. Školovanje bi se, naravno, održavalo u nekoj od zemalja članica NATO.

Referendum

Lider PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Branislav Borenović, nedavno je uputio žestoke javne kritike na račun vlasti u Srpskoj jer se, kako tvrdi, ponašaju potpuno suprotno zaključcima Narodne skupštine RS iz decembra 2021.

– Vladajući SNSD u Banjaluci populistički predlaže formiranje Vojske Republike Srpske, a u Sarajevu danas predlažu popunu i jačanje Oružanih snaga BiH – rekao je Borenović prije par dana, komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je 24. maja u proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar za Srpskainfo ističe da je svima, koji neutralno žele da posmatraju sadašnju situaciju oko puta BiH u NATO, jasno da je ova zemlja, prema njegovim riječima, svakog dana sve bliža članstvu u tom vojnom savezu.

– S druge strane, ne vjerujem da je u složenoj državi, kakva je BiH, moguće da punopravno članstvo u NATO dođe bez prethodno održanog referenduma na teritoriji cijele zemlje. Kako bilo, BiH je svakog dana sve bliže članstvu u NATO, što potvrđuju i zvanične odluke nadležnih institucija – kaže Kozar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *