Srbija obilježava Dan vojske

April 23, 2016, 7:24 am

Centralna manifestacija Dana vojske ove godine će biti organizovana 9. maja u Zrenjeninu uz defile vojnih jedinica i prisustvo najviših zvaničnika.

Vojska Srbije bila je jedna od prvih institucija nastalih nakon ustanka koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

Začeci formiranja vojnih jedinica sežu u period od 1830. do 1836. godine, a prvi Zakon o vojsci donesen je 1838. godine i zvao se “Zakon o ustrojstvu garnizonog vojinstva”.

Prvi srpski oficiri školovani su u Rusiji, vojska je organizovana po uzoru na rusku carsku vojsku, a veliki uticaj imale su francuska i njemačka vojna misao.

Značajan uspon vojska je u Srbiji doživjela u vrijeme kneza Mihaila Obrenovića, ali se prema mišljenjima istoričara najveće promjene dešavaju nakon rata sa Turskom 1876-1877. i Bugarskom 1885. godine kada vojska ulazi u korijenite reforme i umjesto ruskog sistema komandovanja preuzima pruski model.

Istoričari smatraju da je njemačka taktika pokretnog ratovanja sa podsticanjem inicijative nižih oficira i slobodom manevrisanja manjih jedinica, bila presudna u pobjedama srpske vojske u balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

Po nastanku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine, oficiri srpske vojske činili su značajnu većinu u oficirskom koru nove vojske.

Zanimljivo je da je jugoslovenska kraljevska vojska u međuratnom periodu u potpunosti napustila taktiku, komandovanje, pa i organizaciju srpske vojske.

Vojska Srbije ponovo nosi taj naziv od maja 2006. godine, kada je Crna Gora nakon referenduma istupila iz državne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *