SRB ima više stranih investicija nego sve zemlje ZB

January 4, 2023, 6:22 pm

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare da je ta zemlja završila 2022. godinu tako da ne može da ne bude nezadovljan.

“Uspjeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, ekonomiju, da imamo rast 2,3 do 2,5 odsto, podigli plate i penzije najviše u Evropi”, kazao je Vučić dodajući da Srbija ima istorijski najnižu stopu nezaposlenosti – 8,9 odsto, stopa javnog duga svega 55 posto, a kurs dinara je čvrst kao stijena,

“Srbija ima 62 posto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, što je mnogo više nego sve ostale zemlje zajedno”, kazao je on.

 Vučić je kkazao da će ova godina biti na svjetskom i evropskom nivou mnogo teža od prethodne godine.

“Sada je pitanje da li je starija kokoška ili jaje, kako da čuvate stopu BDP-a dodatnim ulaganjima, time što ćete da potrošite više novca ili kako da u skladu sa savetima šefice MMF-a pravite jastuke, bafere, čuvate državni novac i da gledate kako da spasavate zemlju u slučaju veće krize i u Evropi i SAD i celom svetu”, rekao je Vučić.

Naveo je da u Americi stopa rasta pada, bliži se recesiji, u Kini takođe, a da se Evropa bliži recesiji.

“Mi smo dio tog sistema, naravno da naša stopa rasta pada. To što se zbiva u svijetu će pogoditi i nas”, kazao je Vučić i ukazao da drugi imaju stopu javnog duga veću od nas te da smo po tom pitanju i po pitanju fiskalne stabilnosti, stabilniji.

Preneo je da bi Srbija mogla da se zadužuje bez uvođenja sankcija Rusiji, članstva u NATO paktu i EU, po stopi od 5,5, a da se i dalje to ne radi.

“Čuvali smo se i obezbijedili novac po tri odsto od naših arapskih prijatelja, držali punu finansijsku stabilnost da bismo imali za energente čije cijene nismo znali kolike će biti”, kazao je predsjednik.

On i ovom prilikom kazao da ga niko ne može ucijeniti jer nema kuće i vile po stranim zemljama…

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *