Špirić i Radmanović: Nema uslova za sazivanje hitnih sjednica (VIDEO)

September 23, 2022, 12:32 pm

Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekli su da ne postoje uslovi za sazivanje posebnih sjednica, nakon što je Saša Magazinović, šef Kluba poslnika SDP-a najavio mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv njih dvojice.

“Od jutros traju konsultacije o podnošenju krivičnih prijava protiv Radmanovića i Špirića koji očigledno, u dogovoru, opstruišu sazivanje sjednica, a samim tim i izvršavanja svojih radnih zadataka”, rekao je Magazinović.

Inače, poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda potpisima su tražili hitne sjednice ovih domova kako bi se u konačnici ukinule akcize na naftu i naftne derivate, međutim Špirić i Radmanović nisu sazvali te sjednice.

Špirić je rekao da će ta sjednica biti održana kada se stvore tehnički uslovi dok je Radmanović istakao da ne postoje uslovi za njeno sazivanje.

“Nema uslova za sazivanje sjednice. Svi poslanici su trenutno u izbornoj kampanji. Ni ranije nije bila praksa da se sjednice sazivaju u kampanji, a naročito ne desetak dana prije izbora”, rekao je Radmanović.

S druge strane Špirić naglašava da je poznato da su tehnički uslovi razlog za neodržavanje sjednica ovog doma, vjerovatno misleći na hakerski napad na sistem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u kojoj već 15-ak dana ne rade računari.

“Nije sporno da će sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH biti održana kada se stvore tehnički uslovi. Zna se da su tehnički uslovi razlog za neodržavanje sjednice. Ali s obzirom na kostituciju Doma naroda da se sastoji od tri kluba – Srba, Hrvata i Bošnjaka- ostaje pitanje na koje nemamo odgovor, a to je otkud delegat Mladen Bosić u Klubu Bošnjaka”, rekao je Špirić, a prenosi Agencija Srna.

Inače, zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražilo je 15 poslanika dok je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tražilo pet delegata i to Mladen Bosić, Munib Jusufović, Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Asim Sarajlić.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.