Spavanje u ovoj pozi najbrže stvara bore

March 18, 2023, 8:03 am

Ako vam bore stvarno smetaju, počnite raditi na promjeni loših navika. Međutim, ako želite živjeti svoj život, udobno spavati, i s vremena na vrijeme uživati u ljepoti parnog tuša, onda prihvatite te nabore.

Bore kojih se uvijek plašite – su neizbježne. Zapravo toliki je strah od istih da su se širom svijeta pojavila milionska tržišta koja tvrde da se mogu boriti s njima.

Od losiona i napitaka do krema za učvršćivanje lica, tijela i botoksa, mnogi izdvajaju velik novac samo da bi zagladili bore. No sve te stvari znaju biti skupe i ne može ih si priuštiti svatko. Ali, bore možete spriječiti promjenom nekoliko jednostavnih svakodnevnih navika i manjih zavisnosti.

Postoji tako i određeni položaj spavanja zbog kojeg se brže pojavljuju, prema nauci.

Dakle, ako ih želite izbjeći, zaustavljanje određenih navika može pomoći usporiti proces starenja i bora.

Evo 4 stvari koje biste trebali prestati raditi kako biste spriječili pojavu bora:

1. Spavanje na boku

Spavanje na boku je ugodno. Ali, može uzrokovati velike bore na tijelu. Dok spavate na boku, koža stvara sitne nabore, što s vremenom može dovesti do ranijih bora. Prema istraživanju UK Sleep Assessment and Advisory Service, 41 odsto od 1000 učesnika reklo je da spava na boku.

Mnogi su stručnjaci otkrili da spavanje na boku zapravo može proizvesti više znakova starenja, pogotovo bora od spavanja. Ove se bore često pojavljuju paralelno duž sljepoočnica, oko očiju, bočnog područja obraza i oko usta.

Pojedinci koji godinama spavaju na istoj strani često imaju primjetno više ‘bora od spavanja’, na strani na kojoj spavaju – kaže dermatolog Kačiu Lee. Dakle, spavanje na leđima najbolji je izbor za održavanje glatke kože i sprječavanje daljnjeg oštećenja tokom noći.

2. Gledanje u telefon

Skrolanje po telefonu može doista ubrzati starenje. Očigledno, gledanje u ekran duže vrijeme uzrokuje naprezanje očiju, što tjera na škiljenje i, na kraju, dovodi do prilično dubokih bora oko očiju. A prema stručnjakinji za njegu kože Elizabeth Rimmer, gledanje u telefon čini da se koža opušta mnogo brže nego inače. Istraživači su takođe otkrili da plavo svjetlo koje emitira telefon, takođe može dovesti do preranog starenja.

3. Pijenje na slamku

Ima smisla kad razmislite o tome – zamislite dugogodišnje pušače koji dobiju čitavu gomilu bora oko usta kad ostare. Pokret nabiranja koji radite kada pijete na slamku vrlo je sličan pokretu pušenja, što ostavlja one koji piju na slamku s vrlo sličnim naborima.

“Da, opetovano pijenje na slamčicu uzrokuje da skupljate usne i mogu stvoriti bore od ponavljajućih pokreta mišića. Slično kao što mrštenje uzrokuje bore na gornjem dijelu lica”, kaže dermatolog Rebeka Baxt.

I dermatologinja Heater Voleri-Lijod se slaže, dodajući kako svaki pokret koji se ponavlja može povećati rizik od bora. No, ona objašnjava da se pijenje na slamku ne smije upoređivati s pušenjem.

“Na primjer, pušenje vjerojatno uzrokuje bore iz dva razloga. Jedan je šteta od slobodnih radikala uzrokovana pušenjem, a drugi je ponavljajući pokret napučivanja usana kako bi udahnuo. Teški pušači to vjerojatno čine pet minuta, 20 ili više puta po dan. Ako taj primjer primijenimo na korištenje slamke, to bi bilo da pomoću slamke pijete najmanje 20 pića dnevno, što većina ne bi mogla učiniti. Osim toga, korištenje slamke ne uzrokuje štetu kože izazvanu slobodnim radikalima. Dakle, čak i kad bi netko stisnuo usne kako bi koristio slamku 100 minuta dnevno, kao što pušač radi kad puši cigarete, ne bi imao iste učinke kao pušač”, objašnjava.

Baxt se slaže s navedenim objašnjenjem, pojasnivši kako ne misli da bi korištenje slamke jednom sedmično ili manje bilo problematično, ali oni koji su skloni borama na usnama i ustima, trebali bi u potpunosti izbjegavati slamke.

4. Korištenje tople vode

Ako se možete odreći tople vode pod tušem, i možete hrabro izdržati pod mlakom vodom, možda ćete moći još malo zadržati dobar izgled.

Ako vam bore stvarno smetaju i ne možete si u budućnosti priuštiti botoks, počnite raditi na promjeni ovih loših navika. Međutim, ako želite živjeti svoj život, udobno spavati, i s vremena na vrijeme uživati u ljepoti parnog tuša, možda je vrijeme da prihvatite te male nabore, donosi YourTango.

(NEZAVISNE – Foto: Pixabay)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *