TV K3

android aplikacija

instaliraj

Spasimo Mirsadov život: Hitno potreban novac za transplataciju jetre (VIDEO)

Spasimo Mirsadov život: Hitno potreban novac za transplataciju jetre (VIDEO)

Mirsad Hajrić iz Prnjavora boluje od ciroze jetre. Supruga Emira, sinovi Ado i Benjamin, čine sve kako bi njihovom suprugu i ocu, omogućili odlazak u Istanbul, gdje bi se obavila hitna transplantacija jetre, za koju je potrebno 60.000 evra. S obzirom na to da sami ne mogu prikupiti novčana sredstva za transplantaciju jetre, članovi ove porodice pozivaju sve institucije, fondove, ustanove, humanitarne organizacije, ali i sve dobre ljude da im pomognu.

Sva bol porodice Hajrić iz Prnjavora stala je u jednoj priči. I opet neispričana do kraja. Mirsad, glava porodice živio je veoma aktivno, kao i svaki zaposleni otac, dvojice odraslih sinova. Po struci šumarski tehničar, vrijedni Mirsad bavio se ovim zanimanjem preko 20 godina. Supruga Emira nam priča da je njegovo darovito srce pomagalo kome god je pomoć bila neophodna, bilo da su u pitanju planinari, lovci, porodice, pojedinci. U proljeće 2018 godine otkriva tešku bolest – cirozu jetre. Svoj dotadašnji srećni život zamijenio je hladnim krevetom, lijekovima, iščekivanjima, nadom da će dobri ljudi pomoći u prikupljanju 60 000 evra, koliko je neophodno kako bi se obavila hitna transplatacija jetre u Istanbulu.

“Nije nam do sada ništa trebalo i sada nas je ovo baš sve uzdrmalo na razne načine, emocije se probude. Situacija je teška, mužu je stanje trenutno jako loše, nije ovako do sada nikada bilo. Taj iznos novca je što prije potreban. Doktor je sve organizovao i dogovorio, samo je potrebno da se skupi ta količina novca. Ako mogu ovim putem da apelujem da se ujedine barem ovaj Fond na području Republike Srpske i Federacije BiH, na područje cijele BiH kako bi se pomoglo ljudima u ovakvim situacijama” kaže Mirsadova Supruga Emira Hajrić.

Kao porodica su tim, bore se i vjeruju u bolje sutra. Stanje je teško, a pomoć je neophodna. Mirsad je trenutno kod kuće, a stanje je iz časa u čas neizvjesno.

“Ne zna se, iz sata u sat, stanje može da se pogorša. Amonijak se povisi, što ga dovodi u besvjesno stanje, odmah moramo reagovati, hitna, urgentni centar. Tamo mu na neki način pomognu, malo dođe svijesti, vratimo ga kući. Nekada ako je baš kritično, ostave ga na ležanju. Trenutno je stabilan, svjestan je ali nikada se ne zna”, kaže Emira.

Uspomene na težak život, pamtiće dok su živi. Supruga Emira je i sama bila onkološki pacijent. Imala je tretman hemoterapija, zračenje, i taman kada se njen oporavak završio prošle godine u januaru zadesila ih je nova bolest – Mirsadova. Posebnu težinu ovoj teškoj životnoj priči daje i činjenica da će mlađi sin Ado, koji ima samo 19 godina, donirati dio jetre, kako bi spasio život svom ocu Mirsadu.

“Doktor je rekao da je potreban živi donor i da se sa živog donora radi operacija. Pošto ja mogu biti donor, ja sam to odmah prihvatio, jer to nije toliko strašno, a mogu spasiti život tati. Doktori garantuju za život donora da ne smije ništa biti, tako da nema straha u tome. Jetra se obnavlja, tako da će meni za tri mjeseca biti potpuno obnovljena jetra”, kaže sin Ado.

I dok je slušao riječi svoga sina, Mirsad je zaplaka. Ado kaže da troškovi od 60 000 evra ne uključuju troškove za pregled, nalaze, terapije, kontrolu i druge prateće troškove. Mirsad treba pomoć … i svi možemo pomoći, dovoljno je da se odreknemo jedne dnevne kafe i učestvujemo u spašavanju ljudskog života. Porodica moli sve dobre ljude da spase jedan život, čovjeka humanistu, dobrog komšiju, prijatelja, oca i supruga.

Izvor: TV K3 

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.