Spasavanje djevojčice koja je u sibirskoj divljini preživjela 11 dana

August 12, 2014, 11:56 am

Trogodišnja djevojčica je provela 11 noći u surovoj sibirskoj tajgi gdje se obrela prateći oca, prenosi Blic.

– Prvo nismo ni znali da se izgubila. Suprug je krenuo u rodno selo i mislili smo da ju je poveo. On, s druge strane, nije ni znao da je krenula za njim i kad smo se prvi put čuli poslije četiri dana, shvatili smo da je nema – priča potresena majka, koja poslije paklenih sedam dana potrage konačno može da odahne.

Kako je malena Ruskinja uspjela da se izbori sa divljinom punom opasnih životinja i temperaturama koje su ovdje noću jedva iznad nule, pravo je čudo. Spasiocima je ispričala da se uglavnom krila u travi i jela divlje bobice, a društvo joj je prvih dana pravio pas uz kog je spavala.

– Zahvaljujući ljubimcu smo je i pronašli, jer se on poslije devet dana vratio u selo, vjerovatno da zove pomoć. Već sledeće jutro nas je odveo do djevojčice – ispričao je portparol spasilačke službe Afanasij Nikolajev.

Pronašli su je kako sjedi u travi, samo u potkošulji i čarapama, promrzla, izujedana od insekata i izgrebana. O svojoj odiseji Karina ne želi mnogo da priča, ali kako tvrde psiholozi, ova avantura nije uticala na njeno mentalno zdravlje.

Ruska Republika Jakutija zauzima prostor istočnog Sibira. Karakteristična je po brojnim planinama i visoravnima prekrivenim tajgama.

Jakutske šume su prirodno stanište mrkih medveda, vukova, lisica, irvasa i losova. Ovo je jedna od najprostranijih prirodnih šuma na svijetu, a čak i u ljetnjim intervalima se temperature mogu spustiti do nule. N.NOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *