Španski kralj imenovao socijalistu za mandatara vlade

February 3, 2016, 8:38 am

Lopes je, poslije kratkog sastanka sa kraljem, rekao da će Sančesu biti potrebno najmanje tri nedjelje, a možda i mjesec dana, prije prvog glasanja u parlamentu o povjerenju novoj vladi, prenosi Rojters.

U skladu sa španskim ustavom, rok od dva mjeseca za formiranje vlade stupa na snagu čim parlament prvi put glasa, a ukoliko taj rok istekne, raspisuju se novi izbori, navodi britanska agencija.

Kralje Felipe Šesti je prošle nedjelje počeo drugu rundu pregovora sa španskim političkim liderima u ponvnom pokušaju da nađe mandatara za novu vladu poslije prošlomjesečnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Kralj je bio prinuđen da ponovo počne da traži mandatara pošto je odlazeći premijer Marijano Rahoj iznenadio mnoge odbivši mandat i saopštivši da odustaje od formiranja vlade.

Njegova vladajuća Narodna stranka desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nije dobila parlamentarnu većinu.

Španci su tako dobili parlament koji je po ocjenama posmatrača najpodjeljeniji u istoriji te zemlje, a međustranački pregovori narednih dana će odrediti i da li će Španija dobiti vladu koja bi mogla odustati od nepopularnih mjera štednje ili će krenuti u nove izbore.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *