Šojgu: U Evropi raspoređeno 200 nuklearnih bombi SAD

December 12, 2015, 8:56 am

Šojgu je upozorio i da je oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi raspoređeno u Evropi.
“Na teritoriji Belgije, Italije, Holandije, Njemačke i Turske nalazi se oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi. Predviđa se njihova modernizacija”, rekao je Šojgu, govoreći na kolegijumu vojnog resora.
Prema njegovim riječima, u različitim stepenima pripravnosti nalazi se 310 aviona-nosača.
Ministar odbrane je rekao i da se nastavlja tendencija zaoštravanja vojno-političke situacije u svijetu, posebno u Evropi i Centralnoj Aziji, i na Bliskom istoku.
Svjedoci smo dosljednog širenja NATO bloka. Za relativno kratko vrijeme, on se proširio skoro dvaput, dobivši 12 novih članica. Danas se za ulazak u blok aktivno spremaju Crna Gora, Makedonija, BiH, Gruzija i Ukrajina. U sferu interesa Alijanse spadaju Finska, Švedska, Srbija i Moldavija“, istakao je on.
Govoreći o Siriji, Šojgu je rekao da se tamo nalazi oko 60.000 terorista i da postoji prijetnja njihovog širenja u centralnu Aziju.
Pritom, dodao je, DAEŠ, takozvana Islamska država, kontroliše 70 odsto sirijske teritorije.
Šojgu je naveo i podatak da je ruska avijacija u Siriji izvela ukupno 4.000 borbenih naleta na 8.000 objekata terorista.
Oružane snage Rusije prevezle su 214 hiljada tona različite vrste tereta, potrebnog za izvođenje operacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji. Obnovljena je fabrika za remont tenkova u Homsu“, rekao je on.
Prema riječima Šojgua, iskustvo u Siriji pokazalo je i da su dronovi nezamjenljivi tokom izvođenja borbenih akcija, a da Rusija raspolaže sa 1.720 letilica ove vrste.
Ministar je naglasio i da strateške nuklearne snage Rusije u ovom trenutku garantovano rješavaju zadatke nuklearnog ograničavanja, kao i da je više od 200 novih i modernizovanih vrsta avionske tehnike i flote stiglo u Vojno-kosmičke snage Rusije.
“Više od 95 odsto lansirnih nuklearnih sistema nalazi se u stalnoj borbenoj gotovosti“, rekao je Šojgu, ali je i istakao da Rusija ispunjava sve obaveze u sferi kontrole naoružanja i da sarađuje u vojnoj sferi sa 80 zemalja.
(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *