Smanjuje seksualni užitak i izaziva depresiju: Nepravilno držanje ne utiče samo na kičmu!

September 23, 2014, 7:34 am

 

Ako ste mislili da pravilnim držanjem samo pomažete kičmi da bude zdrava i da izgledae lepo, varate se.

Pravilnim držanjem obezbeđujete mnoge blagodeti svom fizičkom, ali i seksualnom zdravlju – tvrde fizioterapeuti i naučnici sa Novog Zelanda.

Naime, oni su otkrili da nepravilan položaj kičme može uzrokovati probleme sa probavom i disanjem, ali i oslabljen libido.

To je zato što pogrbljenost onemogućava prirodno krivljenje kičme, što oslabljuje nervne impulse, a zbog toga je i uživanje u seksu znatno umanjeno. Takođe, ljudi koji se su skloni nepravilnom držanju kičme, češće oboljevaju od depresije, imaju negativnije misli, manje govore i povlače se u sebe – piše Dejli mejl.”Pravilno držanje je jednostavna strategija ponašanja, koja može da umanji nivo stresa, a ima i psihološke koristi” – kaže portparol studije, Semi Margo.

Saveti za pravilno držanje tokom sedenja

Povucite zadnjicu do naslona tako da sedite na donjem delu džepova pantalona, umesto na vrhovima. To će pomoći da karlicu postavite u pravilan položaj.

Ako želite da vam kičma bude u pravilnom položaju i dok stojite, uradite jednostavnu vežbu. Rasporedite težinu na obe noge jednako, neka kolena budu opuštena, a mišići zadnjice zategnuti. Tu vežbu ponavljajte što češće.

Bilo da stojite ili sedite, uvucite trbušne mišiće i potom ih do pola opustite. Time ćete smanjiti pogrbljenost u donjem delu leđa.

Svakih 30 minuta ustanite sa stolice i prošetajte, barem na nekoliko sekundi./kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *