Smanjen broj poginulih i povrijeđenih na prugama u Srpskoj (VIDEO)

March 29, 2023, 3:34 pm

Na putnim prelazima na prugama Željeznica Republike Srpske tokom protekle dvije godine poginulo je pet, a povrijeđeno je devet lica. Sa ciljem smanjena broja saobraćajnih nezgoda na putnim  prelazima I ove godine pokrenuta je kampanja “Oprezni paze na pružne prelaze”. Prvi radni sastanak održan je u Doboju, a jedan od zaključaka je da je potrebno smanjiti broj putnoih prelaza u određenim lokalnim zajednicama.

Ukupan broj putnih prelaza na prugama Željeznica Srpske je 246. U prethodnih desetak godina Željeznice su u podizanje nivoa bezbednosti i osiguranje putnih prelaza uložile više od 4 miliona KM. U skladu sa zakonskom regulativom u svim opštinama i gradovima kroz koje prolazi željeznička pruga, neophodno je smanjiti broj putnih prelaza. U prošloj godini su ukinuta dva putna prelaza. Željeznice Srpske bez lokalne zajednice ne mogu da pristupe ukidanju putnog prelaza. One su te koja traže njihovo ukidanje, ali takođe obezbjeđuju I neophodna finansijska sredstva.

Zbog finansija smanjenje broja putnih prelaza ide sporije. U nekim lokalnim zajednicama ukidanju putnih prelaza protive se I mještani. Prijedor je npr. tokom prošle godine tražio da se ukinu tri putna prelaza, a onda su ti zahtjevi vrlo brzo I povučeni.

Iz reosornog ministarstva su naveli da izmijenjen Zakon o željeznicama i da je za pet godina produžen rok ukidanja putnih prelaza. Tokom 2021. na putnim prelazima stradale su četiri, a povrijeđeno je ukupno pet osoba, dok je prošle godine smrtno stradala jedna osoba na putnim prelazima, dok su četiri povrijeđene. Prije nekoliko dana u Prijedoru je na putnom prelazu život izgubila jedna starija osoba. Smanjenu broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima u protekle dvije godine doprinijela je i kampanja “Oprezni paze na pružne prelaze”, koja je pokrenuta I ove godine. U sklopu kampanje detaljnije će se vršiti analiza svih putnih prelaza u Srpskoj.

Ovogodišnju kampanju “Oprezni paze na pružne prelaze” od marta do septembra sprovode subjekti bezbjednosti u Republici Srpskoj. Vozači prije svega treba da znaju da na putnom prelazu voz uvijek ima prednost.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *