Slučaj “Memić”: Svi optuženi oslobođeni krivice

November 24, 2022, 9:18 am

Sud BiH oslobodio je danas Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Јosipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Osim Mutapa, krivice su oslobođeni Alisa Ramić, Јosip Barić, Hasan Dupovac i Muamer Ožegović.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom je oslobodilo sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni i plaćanja troškova.

Optužnica Tužilaštva BiH obuhvatila je Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa DŽenanom u noći kada je mladić stradao.

Među optuženima su bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Јosip Barić, te recepcioner u hotelu “Kristal” Muamer Ožegović.

Oni su bili optuženi da su prikrivali i fingirali dokaze, sakrili činjenice koje su im poznate, te prikrili počinioca i preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

DŽenan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap, sada Ramić, zadobio povrede opasne po život, od kojih je preminuo 15. februara.

Suđenje pred Sudom BiH trajalo je duže od godinu dana, dok se ranije pred Kantonalnim sudom u Sarajevu postupak o stradanju DŽenana Memića vodio protiv Ljube Seferovića i njegovog oca Bekrije.

Oni su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, kao i za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Porodica DŽenana Memića nije bila zadovoljna i ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju, te je Vrhovni sud donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je utvrđeno da DŽenan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Sud BiH je danas Mutapu, Ramićevoj, Bariću, Dupovcu i Ožegoviću izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu, na koju postoji pravo žalbe.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *