Školarci na udaru virusne upale pluća

February 20, 2015, 9:30 am

Poseban problem predstavlja takozvana atipična ili virisna upala pluća, koja se manifestuje težim simptomima i od koje obolijevaju najčešće djeca.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kazao je da prema trenutnim podacima može reći da je broj oboljelih iznad prosjeka i da je situacija postala posebno ozbiljna kada je počelo drugo polugodište.

“Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi zrakom s osobe na osobu, za razliku od obične upale, koja nije prenosna. Najviše oboljelih je među djecom predškolskog i školskog uzrasta”, rekao je Šarkić, dodajući da je teško govoriti o nekoj preventivi jer se škola jednostavno ne može izbjegavati, a najviše oboljelih su upravo školarci. On je pojasnio da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se ova upala pluća može utvrditi samo radiološkim nalazom, dok se klasična upala pluća može registrovati pregledom sa slušalicama kod ljekara.

“Povećan je i broj oboljelih od ove tipične upale pluća, koju izaziva bakterija i prate je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, te bolovi u grudnom košu. Kod djece i starijih se javlja otežano disanje, ali to je ipak lakši oblik”, naveo je Šarkić.

Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka, potvrdila je da je povećan broj pacijenata s virozama, prehladama i respiratornim infekcijama.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja saopšteno je da su u ovoj godini u RS registrovana ukupno 63 pacijenata s upalom pluća.

Kada je u pitanju grip, trenutno je u RS registrovano ukupno 2.356 slučajeva akutne respiratorne infekcije, a oboljenja sličnih gripi 934.

“Od početka sezone, od oktobra, do danas, u svim domovima zdravlja Republike Srpske ukupno je registrovano 33.905 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 11.464 oboljenja sličnih gripi”, kažu u Institutu.

Kažu da je trenutno gripa u vrhuncu i da se do kraja februara očekuje postepeno opadanje  aktivnosti ovog virusa.

“Broj oboljelih je najviši u regijama Banjaluka, Zvornik i Trebinje, dok je najniži na regiji Bijeljina, koja je dosad prijavila samo 10 ovakvih slučajeva. Većina oboljelih je predškolskog uzrasta”, navela je Nina Rodić-Vukmir, epidemiolog u Institutu.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *