TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sjećanje na Petra Kočića od 19. do 25. avgusta

Sjećanje na Petra Kočića od 19. do 25. avgusta

Otvaranje ovogodišnjeg, 54. “Kočićevog zbora”, planirano je za 19. avgust u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, trajaće do 25. avgusta, a brojni sadržaji, predviđeni u okviru ove manifestacije, biće održani i u Stričićima i Beogradu.

Na dan otvaranja, 19. avgusta, biće predstavljen projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” odnosno književnik, njegov život i djelo.

Prema programu, za 20. avgust u parku “Petar Kočić”, predviđeno je veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Radionica veza, sa veziljom Sanjom Bajić, biće održana 21. avgusta, a učešće mogu da uzmu građani. Isto veče će se u parku predstaviti mladi pisci.

U Beogradu će 22. avgusta, poslije polaganja vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću, biti održano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Srbije.

Istog dana i u Banjaluci je planirano više događaja – promocija monografije “Zmijanje-Kočićevo ognjište”, autora Vladimira Đukanovića i veče satire u parku “Petar Kočić”.

Veče drame planirano je za 23. avgust kada će nastupiti glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Svečana akademija, čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na prethodne, biće održana 24. avgusta.

Poslije zvaničnog dijela akademije, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje “Kočićeve nagrade”, biće održan polučasovni koncert Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Dobitnik “Kočićeve nagrade” za 2019. godinu je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

Osim “Kočićeve nagrade” biće dodijeljena i nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici petog razreda banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović” Lani Bajrić.

Početak akademije zakazan je za 20.00 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani građani.

Istog dana u manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”.

U Kočićevim rodnim Stričićima zainteresovani će moći da pogledaju izložbu domaćih životinja, a poslije podne, na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio borbe bikova.

Ispred škole u Stričićima planirano je takmičenje u izvornoj narodnoj pjesmi-ojkači, a u Banskom dvoru otvaranje izložbe likovne kolonije.

Završnog dana manifestacije, 25. avgusta, u Stričićima je planirano otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole, a nakon toga će na zborištu početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada i učešće padobranaca, te drugi dio borbe bikova.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka.

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka.

Izvor: Srna 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.