Stanari: Sjećanja na heroje ne blijede (VIDEO)

May 9, 2019, 10:34 am

Radovan Slijepčević iz  jedini je živi učesnik drugog svjetskog rata iz Stanara.

Kao 14godišnjak prikljucio se 17. Srednjobojsanskoj brigade.

U rat je  morao poći u rat kako bi se spasao od neprijatelja.

Danas ponosan što i nakon 74 godine cijeli svjet slavi pobjednu nad fašizmom a samim tim i njihovu borbu.

– Otišao sam kao mlad dječak, zato što sam bio omladinac i što je postojala opasnost da bih mogao biti ubijen od komšija , četnika. Prošao sam sva ratišta u BiH a na oslobođenju Doboja sam ranjen. Mnogo je sjećanja na te ratne dane. Stariji borci su nas mlađe čuvali i štitili. Možda od svih ti borbi najviše pamtim kada smo zauzimali Travnik. Tjerali smo Njemce 3 dana i na kraju uspjeli, prisjeća se Radovan Slijepčević.

U Stanarima poštuju  tekovine oslobodilački ratova i uvijek će ih obilježavati.

U drugom svjetskom ratu je sa prostora Stanara poginuo je 81 borac te 10 žrtava je rata.

– Opština Stanri i dalje će obilježavati  značajne datume iz svih proteklih ratova. Današnji dan je sjećanje na pobjedu nad jednim zlom koje su borci antifašizma pobjedili i donjeli slobodu narodima Evropa ali i narodima ovg kraja, kazao je predsjednik SO Stanir Ostoja Stevanović.

– U okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, položili smo vjence na spomen kosturnicu u kojoj počivnaju 33 borca koja si izgubila život u oslobađanju naše opštine, rekao je poslanik u NS RS Goran Jerić.

Povodom 9. Maja dana pobjede nad fašizmom položeni su vijenci na spomen kosurinici u Stanarima gdje su sahranjeni posmrtni ostaci 33 borca koje su živote izgubili oslobađajući  Stanare i susjedne opštine od okupatorske vlasti.

TV k3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *