Situacija na sjeveru KiM mirna; Građani se ponovo okupljaju

June 2, 2023, 6:43 am

Srbi se i jutros okupljaju u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Lepostavić kako bi natjerali pripadnike ROSU jedinica da se povuku iz svih opština sa sjevera Kosova i Metohije. Kako bi se smirila situacija Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

08.30 – Srbi nastavljaju da se okupljaju istrajni u namjeri da ROSU napusti sjever pokrajine

Srbi se i jutros okupljaju u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Lepostavić kako bi natjerali pripadnike ROSU jedinica da se povuku iz svih opština sa sjevera Kosova i Metohije.

Zahtjev Srba je i da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da budu pušteni na slobodu Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Srbi su sinoć u manjim grupama u sve tri opštine “dežurali” ispred opštinskih zgrada.

Okupljanja u tri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, poslije sukoba sa ROSU i Kforom u ponedjeljak, 29. maja, protiču bez incidenata.

Kfor je na sjeveru Pokrajine prisutan sa većim brojem pripadnika raspoređenih uglavnom na prilaznim putevima opštinskim zgrada, u dvorištu i ispred objekata oko kojih su postavili bodljikavu žicu.

—-

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani da su to ključni zahtjevi.

Vučić poručuje da je Srbija spremna da učini sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri odsto birača.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je, poslije razgovora sa zvaničnikom Bijele kuće, održavanje novih izbora uslovio povlačenjem srpskih demonstranata.

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kfor i dalje blokira opštinske zgrade a na zahtjev Srba rasporedio je snage na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana.

Srbima oko zgrada lokalne samouprave pridružili su se rudari Trepče, koji ne mogu da rade, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.

Autor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *