Sirijska armija oslobodila 9 gradova u provinciji Hama (VIDEO)

October 9, 2015, 6:38 am

Snage lojalne šefu države Bašaru Asadu preuzele su kontrolu nad Latmejnom. Markabom, Aštanom, Al-Huvejrom, Kafr-Nabudom, Al-Magirom, Tel-al-Sahrom i Tel-Usmanom.

Načelnik sirijskog Generalštaba Ali Abdulah Ajub istakao je da je pokrenuta „široka ofanziva” i dodao da su ruski avio-udari umanjili vojnu moć „međunarodne terorističke grupacije koja je sebe proglasila za Islamsku državu”.

Izvještač moskovske televizije Rossiя 24 Jevgenij Podubnij javio je u četvrtak kasno popodne da se Sirijske trupe kreću na sever, prema Idlibu.

Ratni izvještač moskovskog dnevnog lista „KP” iz Sirije Aleksandar Koc, javio je da obe strane koriste i sovjetske višecjevne raketne bacače „Grad”.

On je u četvrtak veče javio da je sirijski Četvrti jurišni korpus zauzeo grad Murik koji je Džebhat (Front) an-Nusra, koji se smatra ogrankom Al Kaide, bio poglasio za svoju prestonicu.

Koc piše i da je na graničnoj liniji između provincija Hama i Idlib video dva diviziona bacača „Grad” i dvadesetak haubica D-30.

Artiljerci su dolazak ruskih novinara dočekali uzvicima „Rusija, Rusija“ i „Putin, Putin”. Potom su im rekli da im ruski avioni mnogo pomažu jer se pojavljuju, u proseku, na 15 minuta i „tuku li tuku”.

Na video snimku, koji su napravili pripadnici Islamske države, vide se ruski helikopteri Mi-35 koji nisko nadleću selo Musasana nedaleko od grada Hama. Vidi se kako helikopteri manevrišu i povremeno ispaljuju „toplotne mamce” da ne bi bili pogođeni sa zemlje.

Glasovi koji se čuju su glasovi pripadnika ID koji između sebe govore da se sprema „napad Asadove tehnike” i da su ti helikopteri „u izvidnici”, čuju se i pitanja „imaju li rakete” i „šta li će baciti na zemlju”…

Zamjenik šefa sirijske diplomatije Fejsal Mikdad rekao je ruskim novinarima da je avijacija Rusije nanjela veću štetu Islamskoj državi za osam dana nego Amerikanci i njihova koalicija za proteklu godinu.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *