Simptomi raka debelog crijeva: Ako se otkriju u ranijoj fazi, bolest je izlječiva!

September 22, 2014, 7:35 am

Rak debelog creva je drugi po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti širom sveta, tvrde stručnjaci, uprkos činjenici da ova bolest može da se izleči hirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog creva mogu da budu nejasni ili lako mogu da se pomešaju sa drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti sprovoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične grupe.

  1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog creva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može da bude povezan sa stotinama tegoba, stanja i bolesti, ali ako takođe osećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

  1. Anemija

Nizak nivo hemoglobina u krvi može da bude simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može da ustanovi da li ste anemični ili ne. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj trnaca u rukama i nogama, kao i umor. Ako je vaš lekar ustanovio da imate nizak nivo hemoglobina, preporučuje se da uradite kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

  1. Krvava stolica

Krv u izmetu može da bude posledica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji po pravilu prethodi raku debelog creva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je reč i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nezavisno od toga o kojoj je količini reč. Ako je prisutna krv svetlo crvena, odmah se javite lekaru na pregled.

  1. Promena rutine

Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja creva. Ako ste odjednom promenili svoj “ritam” ili bez očiglednog razloga imali proliv, zatvor ili osećali dugotrajnu nadutost, javite se lekaru.

  1. Abdominalni bolovi

Bolovi u stomaku mogu da se jave zbog rasta tumora u crevima, zato ako osetite bolove u ovom području i oni potraju, ne oklevajte. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, ali nemojte da rizikujete.

Šta još možete da učinite za svoje zdravlje

Svakodnevno 30-minutno hodanje može da snizi rizik od prerane smrti koja je uzrokovana rakom debelog creva. To su pokazali rezultati najnovijeg istraživanja Univerziteta Vašington u kojem je učestvovalo gotovo 150 hiljada osoba oba pola.

Vitamin D može da pomogne u zaštiti od raka debelog creva, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika. Analizom prethodnih istraživanja ustanovili su da je rizik od raka debelog creva manji za 33 odsto kod osoba koje su imale najviši nivo vitamina D u odnosu na one s najnižim nivoom sunčevog vitamina

 

(kurir-info.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *