Simić: Tenzije na KiM visoke, Kurti se oglušuje na upozorenja

November 23, 2022, 10:05 am

Tenzije na Kosovu i Metohije su visoke, ali nisu plod bilo kakve aktivnosti Srba, već su izazvane planom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se oglušuje na pozive najmoćnijih zemalja svijeta, rekao je danas potpredsjednik Srpske liste Igor Simić.

Objasnio je da Kurti ne odustaje od svoje jasne namjere da protjera Srbe sa KiM, te istakao da prištinska policija neprestano maltretira srpski narod, ometajući ih da vode normalan svakodnevni život.

– Trudimo se da vodimo normalan život, ali su tenzije u našim životima prisutne i utiču na svaki društveni proces koji se odvija oko nas – kazao je Simić za TV Prvu.

Naglasio je da je ono što se dešava u Briselu ovih dana tema i na slavama, i na ulici, i u radnim mjestima, jer se u “vazduhu osjeća neizvijesnost” zbog stava Kurtija da nastavi sa daljim progonom Srba.

Sa druge strane naš narod je, kaže Simić, odlučan da ostane i opstane na KiM u čemu ima nesebičnu podršku Beograda i vlade Srbije.

Ocijenio je da Aljbin Kurti ne umije da vodi politiku mira i neprestano krši Briselski sporazum, sprječavajući formiranje Zajednice srpskih opština i kažnjavanjem Srba zbog registarskih oznaka.

Prema njegovim riječima Kuri izaziva nemire na sjeveru Kosova kako bi skrenuo pažnju sa realnih problema kao što su energetska kriza i problemi sa hranom.

– Priština skreće pažnju javnosti sa realnih problema na sjever Kosova. Oni koriste Srbe i obračun sa Srbima kao sredstvo za podizanje svog političkog rejtinga u radikalnom dijelu albanske javnosti – poručio je Simić.

Simić je rekao da su Srbi, kada su napustili institucije na KiM, jasno poslali poruku da je dosta sa kršenjem Briselskog sporazuma i prava Srba na tim prostorima.

Istakao je da je za Srbe, ali i ostale žitelje na Kosovu u ovom trenutku najvažnija tema očuvanje mira.

Upozorio je, još jednom, da su tenzije jako visoke i zaključio da se Kurtiju ne smije dozvoliti da nastavi sa maltretiranjem i kažnjavanjem Srba na KiM.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *