Sijarto: Mađarska odbija da gurne NATO u rat i pretvori ga u ofanzivni savez

April 3, 2024, 12:11 pm

Mađarska odbija da podrži bilo koji prijedlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– NATO je odbrambeni savez – rekao je on u Briselu prije početka sastanka, prenio je MTI.

Kako je istakao, Mađarska će odbaciti svaki prijedlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

– Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo – rekao je on i naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

Istakao je da se mora učiniti sve “da se izbegne direktan sukob između NATO i Rusije u narednom periodu”.

On se osvrnuo i na “izjave zapadnoevropskih političara poslednjih nedelja” o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Mađarska odbacuje svaki prijedlog koji bi eskalirao rat.

– Nadamo se da će zdrav razum i želja za mirom i bezbednošću prevladati na sastanku u naredna dva dana – rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *