Sijarto: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici (VIDEO)

May 15, 2024, 9:28 am

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za trageidju u Srebrenici.

– BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da s ezapočne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiHdaju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama – rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH.

Izvor: RTRS
Foto: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *