TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šest stvari koje treba da znate o Voltu Dizniju (video)

Šest stvari koje treba da znate o Voltu Dizniju (video)

Na današnji dan, 5. decembra 1901. godine, u Čikagu je rođen Volt Dizni. Animator, crtač stripova, producent, režiser, scenarista, osnivač Diznilenda i kompanije “Volt Dizni”, mnogima je prva asocijacija na crtane filmove. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o magu animacije.

Gde je Volt Dizni proveo detinjstvo?

Kao dječak, Volt Dizni je sa roditeljima živio na farmi pored mjesta Marselin u Misuriju. Otac je bio stolar, bavio se poljoprivredom i stočarstvom a majka – učiteljica.

Bio je jedno od četvoro djece u porodici i često su mu društvo za igru bile životinje sa farme. Još u ranom djetinjstvu, primećen je njegov dar za crtanje.

Kada je Dizni otvorio prvi studio za animaciju?

Zajedno sa Jubom Iverksom, 1922. godine, Dizni je pokrenuo mali studio u kome su, uz korišćenje polovne kamere, nastali njegovi prvi kratki animirani filmovi reklamne sadržine.

Ipak, studio je radio samo godinu dana, jer su partneri morali da proglase bankrot, pošto su bili žrtve jednog Njujorškog filmskog distributera.

Koji je prvi dugometražni Diznijev animirani film?

Poslije selidbe u Kaliforniju, Volt je uz strica i brata pokrenuo filmsko preduzeće, kasnije poznato kao „Volt Dizni studio“, gdje, u Los Anđelesu, kreira i svoj prvi originalni lik zeca Osvalda. Ipak, prvi dugometražni animirani film bio je Snježana i sedam patuljaka iz 1937. godine.

Sam Volt je učestvovao u radu na svakom segmentu filma. Poslije uspjeha prve animirane bajke, uslijedili su Pinokio, Dambo, Bambi…

Čime se Dizni još bavio?

Ranu karijeru Volta Diznija uzurpirao je Prvi svjetski rat, tokom kojeg je bio angažovan kao vozač Crvenog krsta u Francuskoj i Njemačkoj. Takođe je u Kanzasu jedno vrijeme pomagao ocu u raznošenju novina.

Kako je nastao lik Mikija Mausa?

Dizni je sa poslovnim partnerom Iverksom razvijao lik veselog i nestašnog miša – Mikija Mausa od 1927. godine. Prvi zapaženi animirani film sa Mikijem Mausom, bio je Parobrod Vili, koji je, kada se pojavio 1928. godine, bio prava senzacija.

Volt Dizni je svom junaku Mikiju „davao svoj glas“ sve do 1947. godine.

Koliko Oskara je dobio Volt Dizni?

Za svoj rad, tokom bogate karijere, Volt Dizni je dobio ukupno 21. nagradu Američke filmske akademije Oskar, i jedno priznanje posthumno, što ga svrstava u rekordere po broju osvojenih nagrada koje dodjeljuje Akademija

(RTS, britannica.com)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.