TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šest razloga: Zašto trebamo piti tri šoljice kafe dnevno

Šest razloga: Zašto trebamo piti tri šoljice kafe dnevno

 

Istraživanje kineskih ljekara pokazalo je da ispijanje više od dvije šoljice kafe dnevno tokom trudnoće može štetiti razvoju bebine jetre i da uzrokuje da dijete u odrasloj dobi oboli od masne jetre i dijabetesa tipa 2. Naučnici su utvrdili da kofein smanjuje nivo hormona bitnih za razvoj jetre.

Kafa, ipak, osim za trudnice, ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje, a istraživanja su pokazala da je dovoljno popiti do tri šoljice dnevno.

Produžava život – Osobe koje piju kafu, žive duže, pokazala su brojna istraživanja. Studije su pokazale da osobe koje piju kafu, imaju za 14 posto manji rizik od prerane smrti izazvane različitim oboljenjima nego osobe koje je ne piju.

Prija jetri – Iako u trudnoći može oštetiti razvoj bebine jetre, kafa, inače, prija ovom organu – znatno smanjuje rizik od nastanka raka jetre. Istraživanja su pokazala da kahveol i kafestol, jedinjenja u kafi, utječu na smanjenje upalnih procesa i predstavljaju jednu od najboljih zaštita od pojave raka.

Smanjuje rizik od dijabetesa – Ljubitelji kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tip 2. Unosom svake nove šoljice kafe tokom dana povećava se procent zaštite od nastanka ove bolesti. Kafa sadrži hlorogenu kiselinu, koja poboljšava metabolizam glukoze i pojačava osjetljivost na inzulin, kao i kofeinsku kiselinu.

Podiže pritisak, ali čuva srce – Veći unos kofeina podiže krvni pritisak i homocisetin – dva faktora koja utječu na pojavu oboljenja srca. No, na duže staze, kafa nije povezana sa stvaranjem srčanih problema. Kofein u energetskim i gaziranim pićima mnogo je opasniji za srce, jer se sporije obrađuje tokom metaboličkih procesa.

Povećava fizičku sposobnost – Osim za sagorijevanje masnoća, kofein je zaslužan i za bolje fizičke sposobnosti. Povećava nivo adrenalina koji organizam stavlja u stanje akcije. Kofein utječe na razlaganje masnoća koje dospijevaju do mišića i tako organizam dobiva energiju za rad.

Protiv depresije – Depresija znatno utječe na smanjenje kvaliteta života. Istraživanja su pokazala da žene koje piju do tri šolje kafe dnevno, imaju za 20 posto manji rizik od pojave depresije.

Dnevni avaz

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.