Selaković: Srbija i Srpska nastaviće da podižu memorijalne centre žrtvama genocida

April 22, 2024, 1:34 pm

Srbija će zajedno sa Republikom Srpskom nastaviti da podiže memorijalne centre žrtvama genocida i fašizma u Drugom svjetskom ratu jer bi zaboravljanje žrtava predstavljalo amnestiranje zločinaca, rekao ministar za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

“Ako ih zaboravimo, oni će umreti ponovo i na taj način amnestiraćemo zločince. Nastavićemo zajednički sa Republikom Srpskom da podižemo memorijalne centre, nastavićemo da se sa braćom po stradanju, našim sugrađanima Jevrejima i Romima zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti, jer neke stvari moraju da se pamte zauvek”, istakao je Selaković na Starom sajmištu, prenosi Srna.

Selaković je danas, kao izaslanik predsjednika Srbije, predvodio državnu ceremoniju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Selaković je istakao da se i dalje ne zna tačan broj žrtava nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

“Postoji univerzalna saglasnost da taj broj nije manji od jednog miliona i da su većinu činili civili i veliki broj srpskog naroda. Dan danas Muzej žrtava genocida ažurira popis žrtava i gotovo svakodnevno pridodaje se novo ime”, rekao je Selaković.

Ceremoniji su prisustvovali i drugi ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra “Staro sajmište“, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i diplomatskog kora u Srbiji.

Nezavisne.com (Foto: TANJUG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *