SDS podnosi inicijativu o ocjeni ustavnosti zakona o stvarnim pravima RS

August 11, 2015, 4:13 pm

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas novinarima u Banjaluci da se ovim zakonom definiše potpuno drugačija norma nego u Ustavu Republike Srpske, prema kojoj, sve nepokretnosti u svojini Republike i lokalnih zajednica mogu biti otuđene ispod tržišne cijene, pa i bez bilo kakve vrste naknade.

“U ovom slučaju, Ustav Srpske je veoma jasan. Član 58, stav dva vrlo je decidan i određuje da sredstva u državnoj i društvenoj svojini mogu biti otuđena samo po tržišnim kriterijumima”, naveo je Govedarica.

On je ocijenio indikativnim to kako je Republički sekretarijat za zakonodavstvo dao pozitivno mišljenje, napominjući da se ta institucija pozvala na član 58, stav jedan Ustava Srpske, kojim je definisano da se svojinska prava uređuju zakonom.

“Riječ je o zakonu koji, prema našem dubokom uvjerenju, može omogućiti uvođenje institucionalne korupcije u Srpskoj i mi smo, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu Republike Srpske, prinuđeni da pokrenemo inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti. Nadamo se da će Ustavni sud prihvatiti našu inicijativu”, naglasio je Govedarica.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Ostojić istakao je da se tekst zakona bitno razlikuje od radne verzije koja je poslanicima dostavljena u aprilu, ocjenivši da se “vidi da se žurilo sa njegovim usvajanjem s ciljem da se izađe u susret određenim interesnim licima koja su, vjerovatno, zacrtala da dobiju određene lokacije”.

“Ovaj zakon će omogućiti da nekretnine sa velikom tržišnom vrijednošću odu u ruke nekome bez naknade, ili ispod tržišne cijene, i to jednostavnim donošenjem odluke da se to proglašava projektom od lokalnog, odnosno republičkog značaja”, rekao je Ostojić.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim vrijednostima na sjednici 17. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *