SDS će predložiti zaključak u vezi sa Ustavnim sudom BiH

April 26, 2016, 1:48 pm

Pandurevićeva je ocijenila da je očigledno da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH, koji su danas dobili drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, neće dobiti podršku ovog doma.

Ona je izrazila nadu da bi zaključak, o čijem sadržaju nije govorila, mogao dobiti podršku poslanika, jer je u skladu sa Ustavom BiH i mišljenjima pravnog eksperta Krstana Simića, te ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Pandurevićeva je rekla novinarima u Sarajevu da o ovom zaključku nije razgovarano sa predstavnicima Kluba poslanika SNSD-a, ali da nema razloga da ne dobije njihovu podršku.

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, Pandurevićeva je podršku SDS-a Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona, koji je utvrdila Interresorna radna grupa, uslovila usvajanjem amandmana kojim bi bilo zadržano postojeće rješenje u vezi sa zastupljenošću polova na kandidatskim listama.

Prijedlog Radne grupe podrazumijeva 40 odsto manje zastupljenog pola na listama, pri čemu je samo među prva tri potrebno da bude jedan kandidat tog pola, dok staro rješenje, uz isti postotak, propisuje tačna mjesta za njihovo navođenje na listama.

Pandurevićeva smatra da prijedlog Komisije za ravnopravnost polova da na kandidatskim listama bude po 50 odsto žena i muškaraca, uz njihovo naizmjenično redanje, neće dovesti do većeg broja žena u zakonodavnoj vlasti te da bi mogao otežati kvalitetno formiranje lista.

Kada je riječ o postizanju dogovora za izbore u Mostaru, Pandurevićeva je uvjerena da za to ima vremena.

“Ovo pitanje ne mora biti riješeno do 4. maja, kada će biti raspisani izbori, može i tokom maja, s tim da se u prelaznim odredbama zakona odredi da će izbori u Mostaru biti održani zajedno sa lokalnim”, rekla je Pandurevićeva.

Navodeći da klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a stoje iza rješenja za Mostar Koordinacije srpskih udruženja u ovom gradu, Pandurevićeva je ocijenila da zajednički prijedlog SDA i SBB-a BiH u dobroj mjeri uvažava te stavove.

“Uz neke amandmane koji bi se ticali načina izbora odbornika, nama bi ovo rješenje bilo prihvatljivo”, rekla je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, problem je što prijedlog SDA i SBB nije prihvatljiv za HDZ.

“Mislim da nijedno predloženo rješenje za Mostar neće biti prihvaćeno u parlamentu, ali da se, ukoliko ima političke volje, a na našoj strani ima, na njihovom tragu može doći do konačnog rješenja”, rekla je Pandurevićeva i dodala da rješenje za Mostar treba biti prihvatljivo za sva tri konstitutivna naroda.

Svoja rješenja za pitanje izbora u Mostaru ponudili su SDP i DF, HDZ BiH, SBB i SDA, te Koordinacija srpskih udruženja u ovom gradu.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *