TV K3

android aplikacija

instaliraj

SBB traži sankcije i poništavanje izbora

SBB traži sankcije i poništavanje izbora

Savez za bolju budućnost BiH obaviještava javnost da je na djelu izborna pljačka do sada neviđenih razmjera te traži od institucija za provođenje zakona na svim nivoima da poduzmu radnje s ciljem zaštite biračkog prava te sankcioniranja svih odgovornih, navodi se u saopštenju ove stranke.

Osim pola miliona nevažećih listića, SBB u sve većoj mjeri pristižu informacije da je volja građana na ovim izborima poništena na idući način:

– Opštinske izborne komisije su dan prije izbora zamijenile hiljade akreditiranih članova biračkih odbora svojim „ekspertima“, a ustvari članovima SDA stranke. Novi članovi biračkih odbora su potom CIK-u dostavljali potpuno lažirane podatke. U situacijama u kojim su posmatrači pokušali reagovati, opštinske izborne komisije zaključavale su prostorije te onemogućavale pristup. Izborna pljačka ovako širokih razmjera nije mogla biti organizovana preko noći, uzimajući u obzir hiljade SDA-ovih „eksperata“ koji su bili spremni da zamijene legitimne članove biračkih odbora, ali i ujednačen i sinhroniziran pristup širom Federacije BiH. SBB će, stoga, insistirati na ponavljanju brojanja, u skladu s članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH. U suprotnom, CIKBIH ima obavezu da, u skladu s poglavljem 14 Izbornog zakona BiH, poništi ove izbore i provede nove – navodi se u saopštenju

Uzimajući, međutim, u obzir dosadašnje izjave članova CIK, kojim minimiziraju evidentne neregularnosti, da je CIK prije deset dana za novog predsjednika postavio člana kojem je istekao mandat i koji se nada reizboru, da je ministarstvo vanjskih poslova Rusije juče napadno pozdravilo i nahvalilo rad CIK, da nikada nije razriješena afera „izgubljenog“ izbornog materijala, SBB smatra da nadležna tužilaštva i svi drugi organi za provođenje zakona trebaju, bez odlaganja, otpočeti istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti, piše Avaz.ba.

(Srpska info)

Komentarišite

Your email address will not be published.