TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savjeta ministara BiH nema ni na vidiku

Savjeta ministara BiH nema ni na vidiku

Domaći političari su svjetlosnim godinama udaljeni od formiranja Savjeta ministara BiH, a ovim tempom vlast neće biti uspostavljena ni do kraja sljedeće godine.

Smatraju ovo stručnjaci koji ne vide optimizam u partnerima koji treba da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine i konačno okončaju agoniju tehničkog mandata Savjeta ministara.

Početkom godine nije prošla sedmica a da nismo čuli izjave nekog od funkcionera koji postavljaju nove rokove za formiranje Savjeta ministara i obećavaju da će vlast uskoro biti formirana. Danas o rokovima niko više i ne priča. Svi su probijeni.

Stručnjaci objašnjavaju da se oni koji treba da riješe problem nisu pomjerili s mrtve tačke od početka izbora i da će tako biti još dugo.

Kukić: Pitanje uticaja

Politički analitičar Slavo Kukić smatra da je među onima koji bi trebali biti koalicioni partneri za formiranje vlasti zainteresovan jedino predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– On je jedini novi u svemu tom, jer nije bio na vlasti u prošlom mandatu. Stoga je zainteresivan za što brže formiranje vlasti kako bi svoj uticaj, koji je u Republici Srpskoj neupitan, poroširio i na nivo BiH, na način da „stavi šapu“ na SIPA, OBA i pod kontrolu dovede državni sud i tužilaštvo – objasnio je Kukić.

On objašnjava da je SDA u interesu bilo samo da u čitavu priču uvuče DF i SBB.

Foto: Klix

Slavo Kukić

– Ni Dragan Čović nije specijalno zainteresivan za raspodjelu novih funkcija, jer je u tim dogovorima oko Savjeta ministara uspio dogovoriti zadržavanje istih pozicija koje je imao i ranije, a te pozicije su njemu previše važne – objasnio je Kukić.

Dodaje da se jedino Dodiku žuri. Međutim, ističe Kukić, on ima problem da mora praviti kompromise na onim pitanjima na kojima je slao poruke svom biračkom tijelu, govoreći da za kompromise na tim pitanjima nije spreman.

Topićeva: Ništa od toga

Dok Kukić smatra da se koalicioni partneri nisu pomjerili s mjesta već skoro 10 mjeseci, politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da smo formiranju Savjeta ministara sada još dalje nego poslije izbora.

– Čini mi se da smo svjetlosnim godinama udaljeni od formiranja Savjeta ministara. Kako stvari idu dalje pokazuje se da svaka od sukobljenih strana, koje su napravile džentlmenski sporazum da će participirati u formiranju vlasti, jednostavno traži svoj argument da optuži druge za blokadu, a isto tako velikodušno koristi sve mehanizme da može blokirati uspostavljanje funkcionala vlasti – objašnjava Topićeva.

Ona nije optimistična po pitanju ovog problema, te tvrdi da rješenje nije ni na vidiku.

– Problem je što ta blokiranja prožimaju i na ostale institucije, kao što je Predsjedništvo BiH, što otvara pitanja potencijalnih blokiranja s neke druge strane – smatra Topićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ona objašnjava da nema naznake da se to može riješiti, pogotovo sada kad dolazi ljeto i kada „život stane“ zbog pauza.

– Posle ljeta ide drugi problem, a to su pripreme za lokalne izbore naredne godine. Ako računam na našu politički tradiciju, onda bi se već od oktobra moglo očekivati pozicioniranje i otpočinjane predizborne kampanje. Ostalo je otvoreno pitanje kako će se ovaj čvor razriješiti u smislu neformiranja Savjeta ministara i nefunkcionisanja vlasti i da li će se tražiti neko rješenje, možda u nekim novim izborima, gdje bi moglo doći do spajanje lokalnih i opštih izbora – smatra ona.

Svjesna da naš izborni zakon ne poznaje vandredne izbore, Topićeva kaže da je sve to hipotetički, ali naglašava da se u ovoj agoniji ne može više opstatiti.

Izbori ne odgovaraju nikom

Profesor Kukić tvrdi da ne treba isključivati mogućnost novih izbora, ali ako bi došlo do tog scenarija zeleno svjetlo izborima ne bio dao niko od onih koji su partneri u izgradnji vlasti.

– Izbori ne odgovaraju HDZ zbog “Aluminija”, a ne treba isključiti da će se još zatalasati. Čović je sada prvi put od 2005. doživio da mu dvije hiljade ljudi skandira „Dragane, lopove“. Novi izbori ne odgovaraju ni SDA zbog procesa na prostoru FBiH koji su udar na uticaj SDA, a ne bi odgovarali ni Miloradu Dodiku jer ne vjerujem da on može da ponovi uspjeh iz 2018. – rekao je Kukić.

SRPSKAINFO

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.