Šarović: BiH na korak od članstva u STO

July 3, 2018, 3:56 pm

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je BiH na korak od članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u ovoj godini, nakon 20 godina pregovora.

Prema njegovim riječima, nakon nedavnog potpisivanja bilateralanog sporazuma sa Brazilom, započeti su bilateralni pregovori i sa Rusijom, koja je jedina preostala zemlja sa kojom pregovori nisu završeni.

“Imali smo dobre pregovore i napredovali smo, a, ako bude sreće i kroz Savjet ministara prođe odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva, otvaraju nam se perspektive da završimo pregovore i sa Rusijom i da ostvarimo cilj – članstvo u STO u ovoj godini”, rekao je Šarović novinarima u Bijeljini.

Šarović je naveo da donošenje ove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u Savjetu ministara neće biti lako, s obzirom na velike interese i zainteresovanost širu od samo naftnog sektora.

Ako to bude uspješno, on smatra da je BiH, nakon punih 20 godina pregovora, na korak od cilja i članstva u STO u ovoj godini.

Komentarišući zahtjev poljoprivrednika da se u BiH na neko vrijeme zaustavi uvoz pšenice dok se ne otkupi domaća proizvodnja, Šarović je rekao da je teško donijeti takvu odluku i da je za tako nešto potrebna opšta saglasnost o tom pitanju.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *