TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sarajevo: Burna sjednica Doma naroda – traži se reforma pravosuđa (VIDEO)

Sarajevo: Burna sjednica Doma naroda – traži se reforma pravosuđa (VIDEO)

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o platama i naknadama kojima će se osigurati povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate.

Odbijena je inicijativa Denisa Bećirevića da Savjet ministara u roku od 60 dana pripremi i u parlamentu dostavi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa Republike Srpske i Srbije, s posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.   Nije usvojen ni Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Delegati Doma naroda primili su na znanje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. i 2018. godinu.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu usvojili Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač hrvatski delegat Zlatko Miletić Miletić je predočio delegatima da se predloženim Krivičnim zakonom predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Dušanka Majić je upozorila Miletića da ubuduće svoje prijedloge kvalitetno priremi, a ne da ih tri puta mijenja ili dopunjava.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu jer su delegati SNSD-a glasali protiv tako da nema entitetske većine i izvještaj je upućen na usaglašavanje. Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija koji je prisustvovao današnjoj sjednici kaže da su, zbog loše saradnje tužilaštava i policijskih agencija, korupcija i organizovani kriminal najveći problemi pravosuđa BiH.

Tegeltija je Demantovao prigovor lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Bošnjaci eliminisani sa rukovodećih funkcija pravosudnih institucija u BiH. Komentarisao je I to što delegati Doma naroda nisu primili k znanju izvještaje VSTS-a za 2017. i 2018. godinu.

Delegati Doma naroda primili su na znanje izvještaj o sprovođenju opštih izbora 2018. i izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini. Davanjem saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih dokumenata završena je današnja sjednica Doma naroda.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.