Saobraćaj otežan zbog snijega

February 26, 2018, 8:12 am

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija usporeno i otežano zbog zasnježenih kolovoza i poledice, posebno na dionicama u višim predjelima i preko prevoja.
Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča preko Rogoja, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara snježne smetove, naročito na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa i Strojice-Novo Selo /granica sa Federacijom BiH/, te na području Nevesinja.

Regionalni put Ulog-Klanci preko prevoja Morine neprohodan je zbog jakog vjetra i snježnih smetova.

Zbog izrazito niske temperature, poledica je moguća i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niska temperatura usporava djelovanje posipnog materijala, ističu iz AMS Republike Srpske.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a iz AMS upozoravaju i na mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na putu Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima iz AMS savjetuju opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna.

Na dionici magistranog puta Banjaluka-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/–Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena signalizacija.

Na magistralnom putu dionica Klašnice jedan-Prnjavor, radi izvođenja radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na području Federacije BiH zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na dionicama magistralnog puta Livno-Šujica i Glamoč-Mlinište.

Zbog istog razloga na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu Rakitno-Blidinje.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnom pravcu Konjic-Sarajevo.

Otežno i usporeno saobraća se na putevima Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Kupres-Šujica-Tomislavgrad, Livno-Glamoč, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Štab Zimske službe FBiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

U slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, pa na ovoj dionici treba voziti smanjenom brzinom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *