SAD otpočele vazdušne napade u Iraku

August 8, 2014, 7:35 pm

Dva američki avioni su napala artiljerijske snage korišćene protiv kurdskih boraca koji brane grad Irbil, prenosi Bi Bi Si.

Grupa Islamska država kontroliše znatne delove Iraka i Sirije. U junu je preuzela kontrolu nad gradom Mosulom i pokrenula ofanzivu prema Bagdadu. Ranije ove nedelje borci IS su osvojili najveći irački hrišćanski grad Karakoš.

Predsednik SAD Barak Obama dozvolio je juče vazdušne napade na severni Irak, upozoravajući da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom.

Bela kuća je kasno sinoć saopštila da su američki avioni već bacili iz vazduha humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika iračke verske manjine koje su ekstremisti opkolili i hitno su im potrebni hrana i voda, javlja AFP.

“Amerika danas dolazi u pomoć”, objavio je Obama.

On je rekao da je humanitarna pomoć bačena iz vazduha na zahtev iračke vlade. Hrana i voda su dostavljene desetinama hiljada Jazida (kurdska etničko-verska zajednica) koji su pobegli na jednu planinu gde nemaju hranu i vodu.

Jazidi, koji su sledbenici jedne stare vere srodne zoroastrijanizmu, izbegli su iz svojih kuća nakon što im je ekstremistička islamistička organizacija Islamska država dala ultimatum da pređu u islam, plaćaju verski poreze, napuste domove ili će biti pobijeni.

Obama je priznao da će mogućnost novog vojnog angažmana zabrinuti mnoge Amerikance. On je ponovo obećao da neće poslati kopnene snage u Irak i rekao je da kriza u toj zemlji neće biti rešena američkom vojnom operacijom.

“Kao glavni komandant, ja neću dozvoliti da SAD ponovo budu uvučene u još jedan rat u Iraku”, rekao je američki predsednik.

On je, međutim, kazao da su vazdušni napadi opravdani ako se Islamska država probije do američkih vojnika u severnom iračkom gradu Irbil i američkog konzulata u kurdskom regionu Iraka.

Vojska je poslata u Irak ove godine zbog toga što su ekstremisti iz Sirije prešli u Irak.

“Kada su ugroženi životi američkih građana mi ćemo reagovati. To je moja odgovornost kao glavnog komandanta”, izjavio je Obama.

On je, takođe, rekao da je dozvolio ciljane vojne napade ako bude neophodno da se pomogne iračkim snagama bezbednosti da zaštite civile, prenosi AFP.

Obama je dan ranije hitno razgovarao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost. On se obratio građanima tek kada su američki vojni avioni, koji su dostavili hranu i vodu Iračanima, bezbedno napustio severni Irak.

Pentagon je saopštio da su humanitarnu pomoć dostavili jedan avion C-17 i dva aviona C-130. Oni su zajedno dostavili 72 paketa sa hranom i vodom. Oni su u pratnji dva bombardera F/A-18 poleteli iz jedne neimenovane vazduhoplovne baze u tom regionu.

Dostavljeno je 20.063 pijaće vode i 8.000 obroka, a avioni su se zadržali na niskoj visini iznad mesta na kome je bačena pomoć manje od 15 minuta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *