Rusija uložila veto na osnivanje suda o malezijskom avionu

July 30, 2015, 7:25 am

Rusija je danas uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona “Malezija erlajnsa”, koji je pogođen 17. jula prošle godine iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Od ukupno 15 članova Saveta bezbednosti, 11 je glasalo za rezoluciju, koju su sačinili Malezija, Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina, javio je AFP.

Rusija je iskoristila pravo veta, a od glasanja su se uzdržali Kina, Angola i Venecuela.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je nakon glasanja upitao na osnovu čega se garantuje da će takva istraga suda biti nepristrasna i kako će istraga odoleti agresivnoj propagandi medija, naveo je AFP.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti.

U saopštenju Kremlja se navodi kako je Putin rekao da osnivanje suda “nije prikladno”, pošto Rusija i dalje ima mnogo pitanja u vezi istrage kojoj je imala ograničen pristup.

Porošenko:Ukrajina će nastaviti da se zalaže za pravdu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko danas je obećao da će nastaviti da se zalaže za pravdu uprkos ruskom vetu na rezoluciju UN o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona “Malezija erlajnsa” na istoku Ukrajine.

“Rezultat glasanja u Savetu bezbednosti UN o obaranju aviona MH17 – 11 glasova za osnivanje suda, tri uzdržana i samo Rusija protiv”, napisao je na svom Fejsbuk profilu Porošenko, prenosi AFP.

“Rezultati sami govore za sebe, ali Ukrajina se neće tu zaustaviti”, naveo je on, dodajući da krivci moraju biti kažnjeni.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *