Rusija proglasila prvog Putinovog premijera stranim agentom

November 25, 2023, 11:09 am

​Rusko ministarstvo pravosuđa je Mihaila Kasjanova, ruskog premijera tokom prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina, uvrstilo u svoj registar “stranih agenata”. Ruski zakon dopušta da osobe i organizacije koje primaju novac ili podršku iz inostranstva budu označene kao strani agenti, što je izraz čije bi pejorativne konotacije mogle potkopati kredibilitet imenovane osobe.

Kasjanov je postao jedan od Putinovih protivnika, piše “Associated Press”. Sada će svaki materijal koji objavi Kasjanov morati sadržavati napomenu da potiče od stranog agenta.

Na veb-stranici ministarstva stoji da je Kasjanov “učestvovao u stvaranju i širenju poruka i materijala stranih agenata neograničenom krugu ljudi, te lažnih informacija o odlukama javnih tijela Ruske Federacije i politici koju su vodile. Zamjera mu se i to što se protivio specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kasjanov je postao premijer 2000. nakon što je Putin izabran za predsjednika i bio je na toj funkciji do 2004. kada je smijenjen. Bio je prvenstveno odgovoran za ekonomske reforme, uključujući rusko usvajanje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta opoziciona osoba nakon što je napustio dužnost i pokušao se kandidovati za predsjednika 2008., ali je njegovu kandidaturu odbacio nacionalni izborni savjet.

Kasjanov je kasnije nestao iz vidokruga jer je ruska opozicija oslabila, prenosi “Index”. Nakon što je Putin započeo specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine u februaru 2022., Kasjanov je napustio zemlju i navodno se nalazi u Latviji.

Nezavisne.com (Foto: news.rambler.ru)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *