Rukovodstvo opštine i Crveni krst posjetilo dvije porodice korisnike projekta “Starenje i zdravlje”

November 24, 2022, 12:51 pm

Projekat „Starenje i zdravlje“ realizuje se drugu godinu za redom na području prnjavorske opštine uz pomoć Crvenog krsta Švajcarske.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor i rukovodstvo opštine posjetilo je dvije porodice iz Vršana i Crkvene koje su korisnici ovog projekta.

Predrag Spasojević iz Crkvene korisnik je projekta „Starenje i zdravlje“ od aprila prošle godine. Predrag je nepokretna osoba, a sa njim živi i njegova supruga Danka koja ima sve riječi hvale za sestre iz Crvenog krsta, sama bez njih kaže, suprugu ne bi mogla pomoći.

“Sestre pomažu odlično, nemam ja njima šta reći, situacija takva kakva je. Leži, spadao je s kreveta, operisao je kuk, pao je napolju i šta sad da radiš, bio je u bolnici bio malo u Trapistima. Sad je prikovan za taj krevet i eto tako”, priča nam Danka i dodaje da kada joj sestre dođu bude joj lakše, kaže da je ohrabre i da joj taj dan lakše prođe.

Korisnici projekta su i Kajica i Darinka Savković iz Vršana. Darinka je već dvadeset godina nepokretna, a njoj i njenom suprugu dani prolaze u kontejneru koji su dobili od Centra za socijalni rad, jer u trošnoj kući u kojoj su do tada boravili više nije bilo uslova za život.

Koliko je situacija teška govori i činjenica da nemaju kupatilo, pa je održavanje higijene jako teško. Savkovići primanja nemaju, pa ih Crveni krst obilazi još od 2008. godine. 

“Pomažu, obiđu, dođu, ja sam zadovoljan, nema šta”, odgovara nam Kajica, a na pitanje sluša li ga baka odgovara: “Pa mora slušati, koga će drugog slušati, jer ja sam tu svaki dan, nema ona koga drugog slušati”.

Kajica kaže da svaki dan porani, ustane u 5 sati ujutru. Penziju nije ostvario, ali iako je napunio 82 godine, kaže da ima kravu, dvije svinje, a pohvalio se da ima i pečenicu za Božić.

U projekat „Starenje i zdravlje“ uključeno je 60 korisnika, a na terenu radi pet sestara Crvenog krsta. Najviše korisnika je u ruralnim dijelovima opštine, ponekad kažu automobilom ni ne mogu da stignu do kuće korisnika, a onda ih dočekaju razni poslovi.

“Nekih deset slučajeva imamo Centra za socijalni rad, to je teška socijala kao što su i ovi. A što se tiče našeg zaduženja nekome je potrebno kupanje, mijenjanje pelena, ta lična higijena, nekome kupovina, nabavka, čišćenje po kući oko samog korisnika i kupatilo da je uredno, zatim donijeti lijekove, otići do doktora, sve od slučaja”, rekla nam je njegovateljica Crvenog krsta Prnjavor Nada Blagojević, koja ističe da su korisnici uglavnom iz ruralnih i udaljenih sredina.

Prošle godine potpisan je sporazum sa Crvenim krstom Švajcarke, a projekat će trajati četiri godine.

Crveni krst Švajcarske finansira troškove u iznosu oko 100.000 KM, što je oko 70%, dok opština Prnjavor 30%, a jedan dio sami korisnici izuzev onih koji su korisnici Centra za socijalni rad.

“Danas smo na licu mjesta mogli se uvjeriti zaista da je ovaj projekat opravdan, ljudima koji rade u okviru ovog projekta iz Crvenog krsta dugujem ogromnu zahvalnost jer je ovo izuzetno težak, zahtjevan i naporan posao i ono što je činjenica jeste da su korisnici zaista prezadovoljni s uslugom koja se nudi od strane Crvenog krsta”, ističe načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Prethodne godine u projekat je bilo uključeno 30 korisnika, ove 60, a naredne je plan da se obuhvati 80 korisnika.

Podrška opštine ogleda se i u tome što su organizaciji Crvenog krsta ove godine ustupili u trajno vlasništvo jedno vozilo i sada posjeduju četiri automobila, pa im je odlazak na teren u znatnoj mjeri olakšan.

TV K3 (Foto: A. Atić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *