TV K3

android aplikacija

instaliraj

RK Borac u minusu više od dva miliona KM

Rukometni klub Borac - veliko sportsko ime, klub koji je dao nekoliko olimpijskih i svjetskih šampiona – danas je na finansijskom dnu.

RK Borac u minusu više od dva miliona KM

Nekadašnji prvak Evrope u minusu je više od 2 miliona maraka. Ono što zabrinjava je činjenica da niko ne traži odgovornost onih koji su klub doveli do toga.

Nekontrolisano trošenje, sklapanje sumnjivih ugovora, prevelika primanja pojedinaca, prijateljski odnos i umješanost predstavnika uprava kluba u kriminalne radnje – To su razlozi zbog kojih klub umire – tvrde naši sagovornici.

Dug Borca prema igračima iznosi 680.000 KM, dug prema dobavljačima je 450.000 KM, poreski dug iznosi 572.000 KM, a dug za stuju je 12.500 KM.

Milorad Karalić, bivši ministar sporta i predsjednik RK Borac u periodu od 2001. do 2005. godine tvrdi da je klub funkcionisao bez dugova. Na kraju njegovog mandata 2005. godine klub je naslijedio 200 hiljada maraka poreskog duga, koji je naslijeđen iz perioda prije 2001. godine, tvrdi Karalić i garantuje da za vrijeme njegovog rada nije bilo nedomaćinskog poslovanja.

“Bila je revizija i to ne klupska revizija, mi smo angažovali ljude sa strane da naprave izvještaj i gdje sam ja bio jako zadovoljan ti mizvještajem”, rekao je Karalić.

Nakon odlaska Karalića iz kluba na njegovo mjesto dolazi Boris Đogo – čovjek u koga svi upiru prstom. Tvrde da je najviše novca potrošeno za vrijeme njegovog mandata.

“On je i ugovore dogovarao, niko živ ne zna šta, tražio od njih pola meni – pola onom, ja kad ga pitam šta je Đogo, kaže ‘ja sam sudijama’ dao pa ne može Borac sve da pobjeđuje sa sudijama nije tačno, ali svi bježe od toga, neće niko da kaže šta je”, rekao je bivši funkioner RK Borac Miro Bijelić.

“Kako je nastao dug jasno je. Je li to prošlo kroz RK Borac, pa to je sve prošlo kroz račune, imaju cifre znaju se odakle su došle i gdje su završile. Ako postoji dug, zna se može se to istražiti samo ako neko hoće”, rekao je Milorad karalić.

Iz kase gradske Uprave RK Borac je u posljednje tri godine dobio gotovo 400 hiljada maraka.

“Ako je neko primao pare od grada, grad mora kontrolisati svoja sredstva, država mora kontrolisati svoja sredstva, sponzor svoja, a to nije bilo u poslovanju kluba. Ne kažem da su pare ukradene, nego možda su potrošene nedomaćinski”, rekao je član Upravnog odmora Borca Vladimir Branković.

“Mi ne možemo rješavati finansijske situacije iz prethodnih godina i sukoba određenih uprava. Jednostavno savjet ima funkciju da omogući osnovno funkcionisanje klubova”, kazao je predsjednik Savjeta za sport Banjaluka Nenad Šibarević.

Klub posljednja četiri mjeseca ne funkcioniše – račun je bio blokiran zbog više od 600 hiljada maraka duga prema Poreskoj upravi RS. Vlada RS je odobrila odgodu plaćanja poreza do kraja ove godine. Od aktuelnog rukovodstva RK Borac tražili smo da javnosti objasne gdje su nastali toliki gubici. Zahtjevali smo da nam dostave dokumentaciju i revizorske izvještaje o poslovanju kluba za prethodne godine.

“Dosta tih papira mi nemamo, tako se poslovalo. Pozivam ovom prilikom ako je neko u stanju da nam učini tu uslugu da se odradi kompletna revizija evo mi mu stavljamo kompletnu dokumentaciju na uvid”, rekoa je za našu televiziju Vladimir Branković.

“Zato policija treba za privredni kriminal, MUP, a ne revizorske kuće, oni će raditi na osnovu dokumentacije koja je raspoloživa ali nestala je, Đogo je odnio sa sobom, to je činjenica”, rkao je Bijelić.

Boris Đogo je bez komentara, na naše pozive se nije javljao.

Zabrinjava činjenica da niko ne traži odgovornost onih koji su RK Borac doveli do dna. Oni koji su bili spremni da stanu pred naše kamere, priznaju da je do ovoga došlo zbog nedomaćinskog poslovanja posljednjih nekoliko godina. Ključni problem je kažu naši sagovornici taj što u klubu jedni drugima čuvaju leđa.

“Tu se nije poslovalo kao da je jedna firma, nego kao da je to – ono znamo se, na prijateljskom odnosu se tu poslovalo”, rekoa je Branković.

Iako precizno ne govore kako – aktuelna uprava kluba tvrdi da ima desetogodišnji plan izlaska iz krize i da će osloboditi Borac svih dugova.

“Zadnja solucija je da se prodaju prostorije kluba da se riješi dug pa da idemo od čiste nule, a gdje ćemo smjestiti sve pehare kojih ima puno i sve one slike sportskih veličina koje su proslavile grad i državu ali to je najmanji problem, najbitnije je da se brend Borca ne ugasi”, rekao je predsjenik RK Borac Željko Vasilić.

RK Borac oslanja se na domaće snage, to je ono što je Borac radio sve vrijeme. Srđan Trivundža i pored odlične igre, brojnih priznanja i nagrada, platu nije dobio 20 mjeseci. I pored toga, još nastupa za Borac. Do kada, nije siguran.

“Mi imamo mogućnost da izaberemo druge opcije tražimo druge klubove, mi smo slobodni agenti od emocija se ne živi tako da ćemo tražiti drugu sredinu”, rekao je Trivundža.

 

(RTRS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.