Riješena jedna od najvećih misterija 20. vijeka?

January 30, 2024, 12:21 pm

Istraživački tim iz Južne Karoline tvrdi da je možda pronašao avion kojim je letjela Amelija Erhart kada je nestala u julu 1937.

Kompanija za razvoj robota Deep Sea Vision (DSV) napisala je u saopštenju za javnost da bi radarska slika koju je snimila “u dijelu Tihog okeana u kojem nema do sada poznatih olupina” konačno mogla riješiti jednu od najduljih tajni u zemlji. Ta slika dna okeana zapadno od planirane tačke slijetanja američke pilotkinje navodno odražava izgled i veličinu njenog aviona Lockheed 10-E Electra.

DSV je rekao da je došao do lokacije na temelju “teorije datumske granice” iz 2010, koja sugeriše da je njenn iscrpljeni navigator zaboravio vratiti kalendar dan unazad nakon prelaska međunarodne datumske granice. To je moglo uzrokovati pogrešnu procjenu u navigaciji po zvijezdama i spuštanje aviona 60 milja zapadno od planiranog odredišta.

Niko do sada nije istraživao to područje, rekao je DSV.

Izvršni direktor kompanije Toni Romeo, bivši obavještajac i pilot američkih vazdušnih snaga, rekao je da se čini da je olupina koju su uočili netaknuta.

“Uvijek smo smatrali da bi ona učinila sve što je moguće da nježno spusti avion na vodu, a obris aviona koji vidimo na radarskoj snimci sugeriše da bi to mogao biti slučaj”, rekao je on.

Uz pomoć podvodnih arheologa DSV-ovi robotski stručnjaci proveli su 90 dana pretražujući područje od 8.370 kvadratnih kilometara dna Tihog okeana upotrebom podmornice nazvane HUGIN 6000. Radar koji su koristili ima gotovo četiri puta veći domet od prethodno korištene opreme te vrste. Kompanija krije tačne koordinate svog pronalaska, prenosi Index.hr.

Erhart je, zajedno s navigatorom Fredom Nonanom, nestala tokom leta od 2500 milja od Nove Gvineje do ostrva Hauland dok su pokušavali obići zemaljsku kuglu. Nagađanja o njihovom posljednjem letu od tada su predmet interesa u zemlji.

Istraživači Međunarodne grupe za izvlačenje istorijskih letjelica sa sjedištem u Pensilvaniji rekli su 2014. kako vjeruju da je komad krhotine otkriven na udaljenom pacifičkom atolu 1991. došao iz njene letjelice.

Profesor antropologije na Univerzitetu Tenesi izjavio je 2018. kako vjeruje da dijelovi kostura pronađeni 1940. na ostrvu Nikumaroro, u zapadnom Pacifiku, pripadaju 37-godišnjoj pilotkinji. Deseci navodnih svjedoka tvrdili su da su čuli Earhart kako zove pomoć putem radija.

Kustoskinja aeronautike Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira Smithsonian Dorothy Cochrane rekla je da je snimak DSV-a “intrigantan” i da zaslužuje daljnje istraživanje.

Nezavisne novine

Foto:  Wikipedia/Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *