Rezolucija o Srebrenici ne vodi ka pomirenju (VIDEO)

May 15, 2024, 2:01 pm

U Banjaluci je održano predavanje „Američka spoljna politika: Uloga kongresa i lobiranje“. Predavanje je organizovao Centar za federalističke i međunarodne studije.

Republika Srpska posvećena je sprovođenju odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma, jedna je od poruka sa predavanja „Američka spoljna politika: Uloga kongresa i i lobiranje. Poručeno je i da usvajanje Rezolucije o Srebrenici ne bi vodilo ka pomirenju u BiH.

„Sigurno je da neće, već će stvoriti još veće razlike unutar BiH i zaoštriti određene stavove. Svrha rezolucije neće biti stvaranje boljeg ambijenta i stabilnije BiH, već turbulencije i zaoštravanje odnosa” izjavio je Zlatan Klokić, ministar evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

– Republika Srpska posvećena je primjeni Dejtonskog sporazuma, a njegovi temelji još su dobri – rekao je direktor konsultantske kuće “Savjet za nacionalnu politiku” i bivši američki kongresmen Robert Mekjuen.Kada je riječ o prijedlogu rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se raspravlja u Generalnoj skupštini UN, on je naveo da smatra da profesionalni političari i diplomate uvijek nađu nešto oko čega će se talasati i postojati neki vid trvenja.

– Ne mislim da će to imati neki trajan uticaj, već da je više samo da iritira. Ako uspiju to da donesu, u svakom slučaju imaće nešto drugo za godinu dana. Јednostavno, od toga žive – rekao je Mekjuen.

Veoma je bitno da studenti čuju iskustva kongresmena iz Amerike, smatraju an banjalučkom Univerzitetu.

Predavanje je organizovao Centar za federalističke i međunarodne studije.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *