Republički centar za istraživanje rata danas o ratnim sudijama i tužiocima

October 13, 2017, 6:13 am

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić danas će na konferenciji za novinare u Banjaluci govoriti o informaciji koja će biti upućena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH o sudijama i tužiocima u pravosudnim organima na nivou BiH koji su tokom rata zatvarali Srbe po logorima.

“Savjet treba da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a sa ljudima koji su zatvarali Srbe po logorima mislim da ne može da bude ni nezavisno, ni nepristrasno niti profesionalno”, rekao je Kojić Srni.

On je naveo da u Sudu i Tužilaštvu BiH ima devet sudija i šest tužilaca koji su tokom rata na osnovu uredbe tadašnjeg Predsjedništva imenovani za vojne sudije, nakon čega su njihova imenovanja objavljena u Službenom glasniku takozvane Armije BiH.

Kojić kaže da su neki od njih bili vojne sudije u logorima, poput logora “Viktor Bubanj”.

“Protiv nekih od njih su podnesene i krivične prijave o nehumanom postupanju prema zarobljenicima srpske nacionalnosti, ali i pored toga oni su imenovani na sudijsku funkciju u Sudu ili Tužilaštvu BiH”, rekao je Kojić.

On je upitao kako su ta lica mogla da budu imenovana na tako važne funkcije pored svih provjera koje je trebalo da prođu prilikom imenovanja i s obzirom na to šta su sve radili srpskim zarobljenicima.

O informaciji će, osim Kojića, govoriti i službenici Centra Viktor Nuždić i Dario Novković, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Konferencija će biti održana 9.30 časova u pres-centru Vlade Republike Srpske.

Nekadašnji Centar javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske podnijeli su ranije dvije krivične prijave protiv sudije Suda BiH Šabana Maksumića pod optužbom da je zatvorenike srpske nacionalnosti fizički zlostavljao, lišavao prava na pravično i nepristrasno suđenje, iznuđivao iskaze, te naređivao stražarima da ih prisiljavaju i tuku dok ne potpišu unaprijed pripremljene izjave.

Maksumić je bio predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH koje je prvostepeno oslobodilo komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima u Srebrenici 1992. godine.

(SRNA)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *