Radnici Željeznica RS odustali od protesta

April 22, 2016, 6:06 pm

“Tražili smo isplatu plate do kraja mjeseca, odnosno garanciju za isplatu plate i garancija je upravo u ruci”, rekao je Milijan Marković, predstavnik sindikata.

Martovska plata biće isplaćena do kraja aprila, obećavaju u Željeznicama. Pismena garancija sindikatima dovoljan je argument da odustanu od najavljenih protesta. Јuče im je isplaćen jedan topli obrok, a Željeznice im duguju još pet i nakandu za prevoz za sedam mjeseci.

Obećana plata biće isplaćena iz prihoda od prevoza. Prihodi po tom osnovu umanjeni su u prva tri mjeseca za oko 3,5 miliona maraka, jer je najveći korisnik usluga Željeznica, prijdorski Mital, smanjio proizvodnju.

“Očekujem da ćemo stabilizacijom priliva u budžetu i poboljšanjem privrednih aktivnosti u drugom kvartalu, odnosno drugoj polovini tekuće godine uspjeti nadoknaditi sredstva”, rekao je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.

Nakon što je obećana plata, na sastanku se razgovarano i o presudama po osnovu tužbi radnika, ali i o odgovornosti prethodne uprave za stanje u Željeznicama na kojoj sindikati insistiraju.

Izlaz iz teške situacije u Željeznicama nadležni vide u restrukuriranju, promjeni vlasničke strukture i finansijskim saniranjem. Uprava ima zadatak da što prije završi sistematizaciju radnih mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *