Putin vojnicima čestitao zauzimanje Bahmuta, obećao nagrade

May 21, 2023, 6:47 am

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je strateški grad Bahmut ”oslobođen”, nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji “Vagner” i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

“Vladimir Putin čestita jurišnim odredima ‘Vagner’, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i zaštitu bokova, završetak operacije oslobađanja Artjomovska”, navodi se u saopštenju Kremlja koje je prenijela agencija RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da je završeno sa “oslobađanjem” Bahmuta (čije je drugo ime Artjomovsk) i potvrdilo da je tu operaciju izvela privatna paravojna grupa “Vagner” uz artiljerijsku i vazdušnu podršku redovne ruske vojske.

“Na taktičkom pravcu Artjomovsk, kao rezultat ofanzivnih dejstava jurišnih jedinica ‘Vagner’, uz podršku artiljerije i avijacije Grupe snaga Jug, završeno je oslobađanje grada Artjomovska”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je šef “Vagnera” Jevgenij Prigožin objavio na društvenim mrežama da su njegovi borci preuzeli potpunu kontrolu nad gradom.

On je u subotu objavio da je nad Bahmutom postignuta potpuna kontrola i dodao da će se njegove snage povući iz tog grada od 25. maja, radi odmora i nove obuke.

Kontrola nad gradom biće predata ruskom Ministarstvu odbrane, objasnio je Prigožin.

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referisao na tvrdnju ruskog ministarstva.

Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika prije sukoba, više mjeseci bio je pozornica krvave bitke, tokom koje su ga ruske snage skoro opkolile i sistematski potiskivale ukrajinsku vojsku iz zapadnih predgrađa.

Grad je u velikoj mjeri uništen tokom borbi, a većina stanovnika ga je napustilo.

(Nezavisne – Foto: Tanjug/AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *