Putin: Moguće stvaranje najvećeg “gasnog haba” u Turskoj

October 12, 2022, 2:36 pm

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da svjetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu koja je povezana sa nestabilnošću cijena i neravnotežom tržišta.

Ruski lider je najavio da je moguće stvaranje najvećeg “gasnog haba” u Turskoj u cilju snabdijevanja Evrope.

– Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cijela svjetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cjenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama – istakao je Putin na otvaranju “Ruske energetske nedelje”.

Savremena globalna energetika suočila se sa do sada neviđenim problemima, a izlaz iz tih problema mora biti prioritet na raznim platformama, dodao je Putin.

O eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok

Nema sumnje da se po pitanju gasovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama – istakao je ruski predsjednik.

Iza terorističkih napada na te gasovode stoje oni koji su već pribjegavali takvim diverzijama, dodao je on.

Cilj terorističkog napada na gasovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 bio je podrivanje energetske bezbjednosti na cijelom kontinentu, rekao je Putin.

– Nema sumnje da je to čin međunarodnog terorizma čiji je cilj da se ugrozi energetska bezbjednost cijelog kontinenta, a logika je cinična – da se unište, blokiraju izvori jeftine energije, da se milionima ljudi, industrijskim potrošačima oduzmu gas, gorivo, električna energija i drugi resursi i da se primoraju da kupuju sve to po mnogo višim cijenama – rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države, poslije ove situacije sa eksplozijama na ta dva gasovoda, mogu da isporučuju energente po znatno višim cijenama i sasvim je jasno ko će imati najveću korist.

Moguće stvaranje najvećeg “gasnog haba” u Turskoj

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premjesti izgubljeni obim tranzita preko Sjevernih tokova u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg “gasnog haba” u Turskoj radi snabdijevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

– Izgubljeni obim tranzita preko Sjevernih tokova koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premjestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri – najavio je Putin.

Prema njegovim riječima, takva odluka je ekonomski izvodljiva i podrazumijeva značajno veći nivo bezbjednosti.

Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, uključujući ovu jesen i zimu, a da je lopta sada na strani Evrope.

Prema njegovim riječima, zbog cijena energenata koji su tri puta uvećane, lančano dolazi do inflacije.

– Ako se nastavi rast cijena energenata, Zapad će štampati novac kao što je bilo i ranijih godina – rekao je Putin.

On je naglasio da EU samo produbljava krizu uvodeći ograničenje cijena nafte, ali Rusija neće djelovati na svoju štetu.

– Onima koji umjesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama prednost daju prevarantskim smicalicama i ucjenama bez pardona, a mi u takvoj paradigmi u političkoj sferi živimo već decenijama, želim da kažem da nećemo djelovati sebi na štetu. Imajte to na umu – upozorio je ruski lider.

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom, rekao je on.
– Mi prodajemo ono što oni hoće da kupe, po tržišnim cijenama. Mi smo spremni da kupujemo od vas, vi ne prodajete. Deficit raste. Ne treba odbijati saradnju sa Rusijom, to je sve – rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da bez obzira na diverzije na energetskoj infrastrukturi nemaju namjeru da odstupe.

– Osiguravaćemo stabilnost na tržištu. Rusija će rasporediti svoj gas na svjetskim tržištima, za to postoje Snaga Sibira, Turski tok i Plavi tok – poručio je ruski predsjednik.

Rast cijena energenata nije povezan sa specijalnom operacijom ruske vojske u Donbasu, već je za to kriva pogrešna politika samog Zapada u sferi energetike, rekao je on.

– Taj resurs koji dolazi na evropsko tržište prodaje se bukvalno tri puta skuplje, kao što sam već rekao. I lančano pojavljuje se inflacija, u evrozoni je ona već dostigla 10 odsto. Pate obični Evropljani, za godinu dana njihovi računi za struju i gas su porasli tri puta. Kakve veze s tim ima Rusija? Oni svoje sopstvene greške stalno pokušavaju na nekog da svale. U ovom slučaju na Rusiju – istakao je Putin.

Kako je dodao, Rusija nije kriva što Evropljani, kao u Srednjem vijeku, prave zalihu drva za zimu.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti prelazak na obračun u nacionalnim valutama pri plaćanju ruskih energenata.

Rusija za razliku od Zapada uvijek ispunjava svoje obaveze

Putin je naglasio da Rusija uvijek ispunjava svoje obaveze i time se kardinalno razlikuje od zapadnih zemalja, koje su odbile da ispunjavaju već zaključene sporazume u raznim oblastima.

Ruski lider naglašava da lideri evropskih zemalja smatraju da je moguće zamjeriti Rusiji pouzdanost snabdijevanja energentima, iako Moskva ispunjava svoje ugovorne obaveze i isporučuje potrebne količine.

Putin je podsjetio kako su nedavno američki tankeri, koji su prevozili tečni naftni gas u Evropu mijenjali kurs na pola puta kao i konačno odredište, jer je prodavcima gasa neko drugi ponudio bolju cijenu.

– Podsjetiću ko je tada pomogao Evropi i isporučio dodatne količine gasa evropskom tržištu. Rusija. Ipak, rukovodioci tih država preferiraju da to ne pominju, naprotiv, smatraju da nam mogu zamjeriti pouzdanost. Da li mi odbijamo da isporučujemo energente? Spremni smo da snabdijevamo i isporučujemo cjelokupne količine predviđene ugovorima – objasnio je Putin.

O koordinaciji sa OPEK plus

Putin je istakao da će se koordinisanje sa OPEK plus nastaviti u cilju predvidljivosti tržišta.

Prema njegovim riječima, principijelni stav Rusije ogleda se u tome da je stabilnost, ravnotežu energetskih tržišta, kao i bezbjednu budućnost naroda moguće osigurati samo zajedničkim naporima, “otvorenim, iskrenim dijalogom, zasnovanim na principima solidarne odgovornosti i uzimanja u obzir uzajamnih nacionalnih interesa”.

Putin smatra da je ključni zadatak je da domaći gorivno-energetski kompleks radi u korist nacionalne ekonomije, povećanja njene konkurentnosti i poboljšanja kvaliteta života ruskih građana.

Proizvodnja nafte u Rusiji iznad prošlogodišnjeg nivoa

Rusija će do 2025. godine zadržati proizvodnju nafte i izvoz na sadašnjem nivou, istakao je Putin i naglasio da je trenutno obim proizvodnje crnog zlata već prevazišao pad i čak je u nekoj mjeri iznad prošlogodišnjeg nivoa.

On je istakao da je u posljednjoj deceniji proizvodnja nafte u Rusiji postala u velikoj mjeri zavisna od strane opreme i usluga, ali da se već do 2025. godine planira povećanje udjela domaće opreme u toj oblasti do 80 odsto.

Putin se osvrnuo i na alternativne izvore energije i istakao da se njima treba baviti u skladu sa obimom potrošnje, ekonomskim rastom, ne požurivajući to zbog političkih razloga.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *