Putin i Si: Rusija i Kina zajedno doprinose izgradnji pravednijeg svijeta

November 20, 2023, 11:18 am

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, pozitivno su ocijenili odnose dviju zemalja, istakavši da žele i nadalje da razvijaju saradnju kako bi doprinijeli povećanju stabilnosti u svijetu. Dvojica lidera uputila su poruke učesnicima dijaloga “Partija Јedinstvena Rusija – Komunistička partija Kine”.

Putin je u telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja naveo da su odnosi Rusije i Kine na izuzetno visokom nivou.

– Rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog i strateškog partnerstva su na izuzetno visokom nivou. Realizuju se veliki zajednički projekti u ekonomskoj, saobraćajnoj, energetskoj, humanitarnoj oblasti, kao i u drugim sferama. Na bilateralnoj osnovi, kao i u formatima ŠOS, BRIKS i drugim multilateralnim strukturama, Moskva i Peking koordinišu napore za rješavanje najvažnijih međunarodnih problema, doprinoseći izgradnji pravednijeg i demokratskijeg svjetskog poretka – navedeno je u telegramu.

Si Đinping je u svojoj poruci, koju je prenijela Centralna televizija Kine, podsjetio na to da se sljedeće godine navršava sedam i po decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga.

– Kina je spremna da sarađuje s Rusijom kako bi, iskoristivši istorijske tendencije, čvrsto razvijala rusko-kineske odnose na osnovi vječnog dobrosusedstva, svestrane strateške saradnje na obostranu korist, kao i da bi doprinijela razvijanju i uzdizanju svake od strana i donijela veću stabilnost i pozitivnu energiju svijetu – rekao je Si Đinping u poruci povodom desetog susreta rukovodećih partija dviju zemalja.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *