Putevi zameteni, neki nemaju ni struju ni vodu (VIDEO)

January 22, 2023, 11:20 am

Srpska sela Tičevo, Preodac, Stožišta i Tiškovac na području opštine Bosansko Grahovo odsječena su od svijeta zbog visokog snijega, izjavila je predsjednica Opštinskog vijeća Bosanskog Grahova Slađana Čeko.

Prema njenim riječima, raspoloživa mehanizacija je na terenu, ali vjetar otežava čišćenje puteva.

“U selima Tičevo i Preodac prema Šator planini nameti snijega su i do metar i po. Jak vjetar otežava čišćenje”, istakla je Čeko za Srnu.

Snijeg trenutno na području Bosanskog Grahova ne pada, pa je Čeko izrazila nadu da će se situacija popraviti.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da će na području ove lokalne zajednice biti proglašeno stanje elementarnih nepogoda ukoliko snijeg nastavi da pada.

Runićeva je navela da srpska sela prema Glamoču od juče nemaju struju, da je mehanizacija na terenu, ali da su nanosi snijega preko metra zbog jakog vjetra.

“Sela koja gravitiraju prema Unsko-sanskom kantonu su, takođe, zametena. Ukoliko se nastave padavine i jak vjetar proglasićemo stanje elementarnih nepogoda na području opštine Drvar”, rekla je Runićeva.

U Elektrodistribuciji u Drvaru Srni je potvrđeno da su sela na regionalnom makadamskom putu od Drvara do Glamoča i dalje bez struje te da visina snijeg otežava popravljanje kvara.

Mještani sela Prekaja kažu da u domaćinstvima nemaju ni vode.

“Kako vodu koristimo iz bunara, a struje nema, pumpe ne rade pa u našim domaćinstvima nemamo ni vode ni struje. Seoski putevi su potpuno zavijani”, kažu mještani.

Regionalni makadamski put koji povezuje Drvar i Glamoč loše se održava i u ljetnjem periodu.

I putevi koji vode do nekoliko gatačkih sela i dalje su neprohodni zbog izlivanja vode usljed obilnih padavina prethodnih dana, ali i zbog snijega koji ponegdje dostiže 70 centimetara.

Komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vučković rekao je Srni da visina snijega u selu Fojnica iznosi 70 centimetara.

“Nivo vode u selu Lukovice manji je za 50 centimetara, ali je čitavo selo trenutno zbog snježnih padavina odsječno od grada”, rekao je Vučković.

On kaže da se u selu Danići situacija znatno popravila, te da se u toku dana očekuje prohodnost puta.

“I u selima Cernica, Zagradci i Ključ situacija je nešto bolja, ali još uvijek su Zagradca i Ključ odsječeni”, rekao je Vučković.

Iz “Hercegovina puteva” Srni je rečeno da su svi putni pravci u istočnoj Hercegovini prohodni, ali su zbog kiše i snijega u pojedinim dijelovima savjetovali opreznu vožnju.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.