PUT NAS DOVEO: Zorana Zoranović vratila vez u modu, đerđefi prava umjetnička djela – 11.02.2024.

February 12, 2024, 9:55 am

Konci za vez, vunice za heklanje, igle, makaze, kliješta i ostali alati. Tu je i mnogo đerđefa, papira, materijala. Ovo je svijet Zorane Zoranović iz Miloševca kod Modriče. Ili bolje da kažemo, njen „svijet pod konac“.

Sve ovo što sada radi, Zorana je naučila od svoje bake Dragice. Još kao petogodišnjakinja, njena odluka je bila da sjedi uz baku i gleda šta ona to radi, a ne da se igra sa drugom djecom. Željela je tada da nauči da šije, kako bi svojim lutkicama napravila torbu. Tako je to krenulo, a onda je počela da plete džempere, kape, šalove, pa čak i deke. I sve ovo što danas zna, naučila je od svoje bake. Još ako se tome doda da je Zorana zaista talentovana, bila je to dobitna kombinacija. Nema toga što je ona uradila, a da svoju baku nije pitala za mišljenje. Nažalost, baku je izgubila početkom ove godine, ali i dalje sve ono što je naučila od nje, čuva kao najvredniju uspomenu.

Prekretnica se desila prije otprilike četiri godine, kada je napravila korak naprijed i to sa đerđefima. Vjerovatno ste se već susreli sa pojmom đerđef, bilo da ste ga slučajno vidjeli na internetu, čuli u pričama ili možda dobili na poklon. Po definiciji, đerđef bi bio okvir preko kojeg je rastegnuto platno za vez.  Međutim, đerđef je mnogo više od ove činjenice. I uvijek, ali baš uvijek, rekli bismo simbol strpljivosti.

Prvi rad koji je napravila bio je Pariz; poklonila ga je svojoj tetki, a Pariz je otišao u Luksemburg. Ni sama kaže ne zna koliko je đerđefa uradila, jer nije stigla sve ni da fotografiše. Ali prvog rada se itekako sjeća.

Zahvaljujući đerđefu rad na platnu je precizan i značajno olakšan. Po željama kupaca Zorana izrađuje različite motive. Izrada, iako se to možda nekome tako i ne čini, zahtijeva mnogo vremena i truda.

Za ručni vez kaže da više nije stari zanat i da u posljednje vrijeme postaje trend. I to je upravo ovo što danas radi. Zorana naručuje sav materijal koji joj je neophodan za rad. Otežavajuća okolnost je ta što ne nalazi sve na jednom mjestu.

Nekada u budućnosti, voljela bi da se okuša i u ulozi učitelja, pa da tako svoje znanje podijeli sa djevojčicama koje bi, kako ona nekada, voljele da nauče vez.

Bila je to velika ljubav. Prevelika. Sve ovo što nam je ispričala, sve ovo što radi, sve je naučila od svoje bake. Tamo negdje gore, baka Dragica sigurno je ponosna na svoju Zoranu.

 Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *