PUT NAS DOVEO: Željko Šainović iz Broda, policajac u ulozi učitelja – 12.11.2023.

November 13, 2023, 1:08 pm

Željko Šainović. Policajac superheroj. Policajac od kojeg djeca ne strijepe, ne boje se pogleda na pištolj, niti plave uniforme. U ovoj učionici jedni drugima su prijatelji. Kroz svoj rad, Željko se trudi da im približi sve ono sa čime se svakodnevno susreću na ulici.

Prisjećajući se toga, kako je došlo da se nađe za školskom katedrom, ovaj policijski službenik, inače pomoćnik komandira Policijske stanice Brod kaže da je prije skoro 20 godina sa osnovnom školom „Sveti Sava“ u Brodu dogovorio da održi predavanje o tome kako da se djeca bezbjedno ponašaju u saobraćaju i na taj način ukaže na eventualne opasnosti. I tako je, u suštini i sve počelo. Nakon toga nastala je saobraćajna sekcija, a prije deceniju i školska saobraćajna patrola.

2009. godine formirana je saobraćajna sekcija, a godinu dana kasnije i školska saobraćajna patrola. A, sve sa potpunom opremom. Željko je učenicima nabavio uniforme, tako da izgledaju što sličnije policijskim službenicima. Praktičnu nastavu imaju na dva školska poligona.

Najviše voli, kaže nam Željko kada uoči da se u saobraćaju ponašaju onako kako i treba. Dokaz je to da njegov predan rad daje rezultate. Podjednako voli kada ih nauči i teoretski i praktični dio. A djeca kao djeca.

Kada je, uz pomoć opštine, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, škole i prijatelja prije šest godina na platou ispred škole izgrađen veliki poligon, sa raskrsnicama, kružnim tokom i saobraćajnom signalizacijom, za sve je to bio veliki korak ka naprijed. Možda najviše za ovog policajca, uzevši u obzir da Brod tada nije imao kružnu raskrsnicu.

Šajinović, koji je već 31 godinu pripadnik MUP-a, kaže da mu ovo sve nije teško, iako ima poprilično posla.

I cijeli ovaj sistem se pokazao itekako funkcionalan. Najviše zbog minimalnog broja saobraćajnih nezgoda. Pješaci, biciklisti, mopedisti svi poštuju saobraćajne propise.

Da je rad koji policajac Željko obavlja sa djecom i odraslima vrijedan svake pohvale, svjesni su i rukovodstvu škole „Sveti Sava“.

I dok smo razgovarali sa Šainovićem, učenici su zaista sa oduševljenjem vozili po poligonu. Podjednako su bili zainteresovani za sve segmente kojima ih uči. Vješto su odgovarali na postavljena pitanja. Željko je inače dobitinik raznih priznanja, a izdvojićemo zahvalnicu opštine Brod za predan rad sa djecom i omladinom. Možda onda i ne čudi, što za ovog čovjeka kažu da je omiljeni policajac, kako među djecom tako i među odraslima.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *